Menü

Uszoda kontra fertőzések

Az úszás rendkívül egészséges sport, amely remek alakformáló, ugyanakkor kíméletesen terheli a szervezetet, így gyakorlatilag mindenkinek ajánlott mozgásforma. A hideg hónapokban nagyon sokan keresik fel az uszodákat, s a megnövekedett forgalom megnövekedett veszélyforrást jelent a különböző fertőzések miatt.

Ha szeretünk úszni, semmiképpen se adjuk fel, csak azért, mert az uszodában többféle fertőzéssel is szembe kell néznünk. Inkább próbáljuk megelőzni a bajt.

De lássuk, milyen nyavalyák támadhatják meg az óvatlan sportbarátot?

Az egyik leggyakoribb uszodai fertőzés a bőrgomba. Főleg a lábak körmeit támadja meg, de a kézre is könnyen átterjedhet, sőt a nemi szerveket is veszélyeztetheti. Épp ezért mindig használjuk a medencéknél kihelyezett fertőtlenítő folyadékot, magyarán lépjünk bele, és az úszás után teafa krémmel, vagy olajjal, grapfruit mag olajjal kenjük be a veszélyeztetett területeket. Ezek ugyanis nagyon erős gombaölő szerek, sőt fertőtlenítenek is.

Az uszodaszemölcs nagyon gyorsan terjed és igen makacs bőrbetegség. Jobbára a gyerekeket támadja meg, főleg a nyakon, az arcon, a hónaljban, a törzsön és a nemi szervek környékén jelentkeznek az 1-2 milliméter átmérőjű csomócskák csoportjai. Nagyon gyorsan szaporodik, ezért gyorsan bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha megjelenik.

A közönséges szemölccsel sem érdemes otthon vacakolni, a bőrgyógyász gyorsan és hatékonyan tudja eltávolítani. Mindkettő ellen úgy védekezhetünk, ha alaposan lezuhanyozunk úszás után és jól szárazra töröljük minden porcikánkat, a lábujjak közeit is.

A gombás fertőzések is sok kellemetlenséget tudnak okozni, a férfiaknak és nőknek egyaránt. Az uraknál apró, piros, viszkető foltok jelennek meg az ágyékuk környékén, míg a hölgyeknél fehér, tömény, hüvelyi folyás jelentkezik, ezen kívül viszkető, szúró érzés. A nők kipróbálhatják, hogy uszoda tamponnal úsznak, ez speciálisan az ilyen fertőzések elkerülésére lett kifejlesztve. De hagyományos tampon is megteszi, ha átitatjuk teafa, vagy grapfruit, esetleg levendula olajjal.

Bármilyen egyéb bőrbetegségünk van, főleg ekcéma esetén, inkább kerüljük az uszodát, de nyílt sebbel és fekéllyel se menjünk a vízbe. Lehetőleg ne nyeljük le a klóros vizet, mert könnyen hasmenést, bélgörcsöt okozhat.

Fotó:
pixabay.com

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.