Menü

Készítse fel szervezetét is a téli vakációra!

  • Dátum: 2014.01.21., 20:21

Bár Magyarországon nincsenek komoly síparadicsomok, csak néhány kis méretű sípálya, de a síelés és snowboardozás sok honfitársunk kedvelt téli sportja. Akár itthon, akár külföldön hódolnak szenvedélyüknek, még a legrutinosabbakat is érheti baleset sportolás közben. Ráadásul nem is hinnénk, de sokszor éppen olyan helyzetben a legkönnyebb megsérülni, amelyre senki nem is gondolna.

Számos vizsgálat bizonyította, hogy leggyakrabban a vakáció első és harmadik napján történik baleset: az első nap még nem vagyunk elég körültekintőek, esetleg nincs mellettünk egy rutinos oktató, míg a harmadik napon az izomláz és a fáradtság miatt nő meg a sérülés veszélye. Dr. Börzsei-Knoll Veronika ortopéd-traumatológus, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ lábsebésze szerint némi odafigyeléssel meg lehet előzni a bajok nagy részét.

-         Sokan egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy több hónap kihagyás után csatolnak ismét sílécet és bemelegítés nélkül vágnak neki a lejtőnek. Ha az izmok nincsenek lelazítva, megfelelően bemelegítve és ha a szervezetünket hirtelen túlterhelés éri, annak következménye gyakran a sérülés. A “hideg” és ezáltal még merev izomzat csak bizonyos határig tudja tolerálni a hirtelen terhelést. Szintén sok sérüléshez járul hozzá a túlzott alkoholfogyasztás. Már kis mennyiségű elfogyasztott alkohol miatt is csökken a reflexidő, így nehezebben tudunk egy váratlan szituációra reagálni. A magaslati sportoknál is elengedhetetlen  viszont a fokozott folyadékfogyasztás. Célszerű és költséghatékony is, ha egy hátizsákban magunkkal viszünk egy termoszban forró teát - javasolja Dr. Börzsei-Knoll Veronika.

Bármilyen furcsa, de sok baleset a hüttében, a mosdók felé vezető lépcsőkön történik. A kemény, műanyag sícipő könnyen megcsúszik akár a padlóburkolaton, ráadásul a merev cipő miatt bokánk, lábunk kevésbé tudja korrigálni a megcsúszást. 

A sí és a snowboard is egyfajta technikai sport, ahol a sporteszközök is évről évre fejlődnek. Egyre profibb, egyre gyorsabb sílécek kerülnek a piacra. A nem megfelelő, illetve nem a tudáshoz választott felszerelés miatt is előfordulhatnak balesetek. Aki nem biztos még a tudásában, kezdőknek szánt, könnyen irányítható, könnyen leoldó felszerelést válasszon.

Ugyancsak gyakran eredményez, elsősorban keresztszalag sérülést a felvonóból kiszállás. A legjobb, ha a többüléses felvonókon a szélső pozíciókba ülnek a kezdő síelők, így ha véletlenül elesnének a kiszálláskor, könnyebben tudnak félreállni az útból.

 A doktornő nem győzte hangsúlyozni, sokat tehetünk testi épségünk érdekében, ha sportolás közben bukósisakot és gerincvédőt használunk. Ugyancsak javasolt, hogy a síelő/snowboardos indulás előtt egy-két héttel több időt szánjon a mozgásra: intenzívebb sétával, kocogással, vagy akár edzőteremben felkészítheti szervezetét az extrém terhelésre és kössünk extrém mentésre is érvényes biztosítást.

Ha megtörténik a baj, minél előbb orvoshoz kell fordulni, vagy akár telefonáljunk haza például az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ rendelőjébe, hiszen az ott dolgozók telefonon is tudnak segíteni az ellátás első lépéseiben. Ilyenkor a késlekedés, a várakozás hosszabb rehabilitációt, maradandó károsodást idézhet elő, ami a pácienst visszavetheti a magán- és a szakmai életében.

A magán baleseti ügyeleten, amilyen az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban is van, nem kell hosszú órákat várakozni a betegeknek az ellátásra, mert azonnal el tudnak látni minden hozzájuk érkező beteget a hét minden napján, - hétvégén is - reggel 8 és este 8 között. Az ügyeleten dolgozó szakorvosok és asszisztensek nyugodtan és érthetően elmondják a betegnek a sérüléssel és a rehabilitációval kapcsolatos összes fontos információt és készséggel válaszolnak a betegek kérdéseire. 

Forrás, fotó:
Toscana Media

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.