Menü

Az ismeretlen és drága kardamom

Valószínűleg a neve a legtöbb mai ember számára semmit sem mond, ennek ellenére egy ősi fűszerről van szó, amelyet az emberiség több ezer éve ismer, és ma is sok helyen használ.

A gyömbérfélék közé tartozót kardamom az egyik legdrágább fűszer a világon, bizonyos országokban nélkülözhetetlen a konyhában, másutt kevéssé ismert. Szokás a fűszerek királynőjének is nevezni, az igazi, vagy zöld kardamomot (ami nem tévesztendő össze a fekete kardamommal) a legnagyobb mennyiségben Ázsiában, és Közép-Amerikában termesztik, elsősorban édes ételek ízesítésére szolgál. Az egyébként Indiából származó növényt ősidők óta használják és hasznosítják.

A lágyszárú növény 2-3 méter magasra nő, terményét hüvelyestül, anélkül, vagy őrölve forgalmazzák. Felhasználása igencsak sokrétű, többek között édességek, például csokik, mézeskalács, marcipánok elkészítéshez használják fel, de másutt is helyt áll, kávé, pácok, öntetek ízesítésében is jó. Az arab, vagy török kávé alapvető fűszerét tisztelhetjük benne.

Érdekesség, hogy ázsiai országok, az arab, indiai és kínai konyha mellett Skandináviában is kiemelkedően népszerű a növény, a svédek almapudingjukba, és forralt borukba, a norvégok darált húsokba, a finnek kalácsba tesznek belőle.

Természetesen a kardamom gyógyhatásáról is ismert. A népi gyógyászat sokféle bajt, problémát kezelt vele. Elsősorban szív(izom)erősítőként és emésztésnövelőként számítanak hatására, de ajánlják felfúvódás és fejfájás ellen is. Ázsiába a malária egyik ellenszernének tekintik, olyan fantasztikus szernek, amely még a kígyó és a skorpiómarást is semlegesíti.

Fotó:
pixabay.com

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.