Menü

Papírt a kék kukába!

A szelektív hulladékgyűjtés témája mindig aktuális. Főleg most, a karácsonyi ajándékdömping után, amikor sokan meggondolatlanul a csomagoló papírt a háztartási hulladékok közé dobják, pedig a papírhulladékot a kék kukák várják.

A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken általában a kék színű kukákba tehetjük a papírszemetet. Sokan azonban nem igazán vannak tisztába vele, pontosan milyen papírféléket tehetnek bele. Igyekeztünk összeszedni minden lehetőséget.

A kék kukába várják az újság- és hullámpapírt, az összehajtogatott kartondobozokat, a tiszta (karácsonyi) csomagolópapírt. Ide helyezhetjük el a lejárt és nem használt telefonkönyvet, az irodai papírhulladékot, a számtalan szórólapot és reklámkiadványt, amivel nap, mint nap megterhelik a postaládánkat. Ne feledkezzünk meg a papírpoharakról, a levélpapírról, a borítékokról sem. Beledobhatjuk még a tiszta pizzás dobozokat, illetve a papírból készült italos kartonokat is.

Semmiképpen ne rakjunk bele használt pelenkát, szennyezett egészségügyi papírokat, használt papír zsebkendőt. Mindenképpen a közös háztartási szemetet gyűjtő kukába tegyük a zsíros, szennyezett papírokat, csomagolóanyagokat, illetve a faxpapírt, az indigót is.

Az ország különböző pontjain közel ötezer gyűjtősziget várja a környezettudatosan gondolkodókat, akiknek azt is tudni kell, hogy az újra feldogozott papírból készült termékekkel több fronton is hozzájárulnak a környezet védelméhez. Egy tonna hagyományos papír elkészítéséhez rengeteg víz, valamint energia szükséges, míg az újrapapírhoz ennek csak a töredéke kell, ráadásul megmenekülnek az esőerdők fái is, hiszen az újrahasznosítás éppen ezért nagyszerű.

Fotó:
pixabay.com

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.