Menü

A TOP5 kínai gyógygomba Magyarországon

A shiitake, a pecsétviasz-, a fafül, a mandula és a tibeti hernyógomba a legkedveltebbek és a legismertebbek a Hagyományos Kínai Orvoslásban (TCM) is alkalmazott gyógygombák közül Magyarországon – derül ki egy vizsgálatból. A magyarok leginkább immunerősítő, fájdalomcsillapító, nyugtató, köhögő és váladékoldó, rákellenes vagy méregtelenítő hatásuk miatt használják ezeket a gyógygombákat.

A Hagyományos Kínai Orvoslásban (Traditional Chinese Medicine - TCM) több mint háromezer éve használják a gombákat gyógyítási, illetve prevenciós céllal, a nyugati orvoslás 16. században fedezte fel igazán a gombák pozitív hatásait. Napjainkban főként antibiotikumok előállítására használják a gombákban található természetes hatóanyagokat, magyarázza Dr. Chen Zhen (ejtsd Csen Zsen), orvos, a Közép-Európai TCM Egyesület elnöke. A magyarokról köztudott, hogy élen járnak a gyógyszerfogyasztásban, de az utóbbi évtizedben hazánkban is megnőtt az érdeklődés a természetes készítmények iránt, így a gyógygombákra is több figyelem irányul, mint korábban.

A TCM szakértő és a Dr. Chen Patika vizsgálatai szerint a magyarok a kínai gyógygombák közül a shiitake, a pecsétviasz-, a fafül, a mandula és a tibeti hernyógombát ismerik és használják leginkább. Habár a gombákról általánosságban is elmondható, hogy gazdag aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjében, szénhidrátban, elősegítik a szív normális működését, csökkentik a lipidszintet a vérben és immunerősítő hatásuk van, a Magyarországon is kedvelt, top5 kínai gyógyászatban használt gomba más-más tulajdonságai kerülnek előtérbe fogyasztásuk során.

A tibeti hernyógombát (Cordyceps sinensis) köhögéscsillapító és váladékoldó hatása miatt kedvelik a magyarok, habár ez a gombafajta a klinikai tanulmányok szerint jótékonyan hat a tüdő működésére és az immunrendszerre is. A fafül gombát (Auricularia auricula-judae) inkább jelentős kalcium, foszfor és vastartalma miatt fogyasztják, a mandula gomba (Agaricus blazei murill) pedig az anyagcsere-folyamatok támogatása, a vérnyomás kiegyensúlyozása révén vált ismertté.

A shiitake gomba (Lentinula edodes) és a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) főként a daganatos betegek körében ismert. A shiitake gombát elsősorban a kemoterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentése kapcsán keresik, ugyanis rendszeres fogyasztása serkenti az immunrendszer működését, értékes poliszacharidokban és rostanyagban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat és antioxidánsokat, valamint több mint 50 különböző enzimet. Ugyanakkor koleszterinszint-csökkentő hatásáról is közismert, hiszen egyik legfontosabb összetevője az 1,3-béta glükán és 1,6-béta glükán.

A pecsétviaszgomba pedig az utóbbi években került a figyelem középpontjába. Készítményeit Kínában és Japánban gyógyszerként forgalmazzák, Kínában pedig az egészségbiztosítási rendszer gyógyszerspektrumának fontos eleme.  Kiterjedten és kúraszerűen alkalmazzák az általánosan leromlott egészségi állapot, az immunrendszer működésének javítására, de kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében. Ennek ellenére hazánkban az elmúlt évtizedben figyelt fel rá a lakosság.

Forrás, fotó:
Dr. Chen Zhen

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.