Menü

Szedjünk csipkebogyót

Ősidők óta ismeri és használja az emberiség a csipkebogyót. Az ókori Egyiptomban nemcsak a termését, de a leveleit és a virágját is felhasználták. A középkorban a szerzetesek gyógyító hatását népszerűsítették, de a Mária kultuszhoz is kapcsolódott. Az újabb korokban már számtalan felhasználási, fogyasztásai módja létezik, a levesen át a szörpön keresztül, a boron át, a lekvárig mindenfélét készítenek belőle. És persze teát is.

A csipkebogyó, az úgynevezett vadrózsa termése. A bokron elvirágzik a rózsa és a helyében ott marad a vitamin- és ásványi anyagokban igen gazdag termés.

Aki gyűjtött már valaha csipkebogyót, az jól tudja, igen sziszifuszi munka, azonban megéri az áldozatot, hiszen az őszi, téli időszakban különösen jótékony hatással van a szervezetünkre.

A csipkebogyót általában kétféleképpen lehet megvásárolni, vagy otthonunkban kiszárítva elraktározni. Hozzá lehet jutni a teljes bogyóhoz, szőröstűl-bőröstül, illetve a csipkehúshoz, amelyet már megtisztítottak a szőrös kis magocskáktól és a szárától. Mindkettőből sok-sok értékes anyaghoz juthatunk hozzá.

Az egyik legfontosabb tulajdonsága a csipkebogyónak, hogy kiváló immunerősítő, növeli a szervezet ellenálló képességét, de ha már elkapott minket a nátha, akkor segít a mielőbbi gyógyulásban. Megelőzésre és gyógyulásra is használhatjuk nyersen fogyasztva, vagy teaként.

Kiváló frissítő, felér egy reggeli kávéval, ráadásul gátolja a bőröregedést, ami miatt a kozmetika ipar is előszeretettel alkalmazza.

Gyulladásgátló hatású, különösen vese-, máj-, és hólyagbántalmak esetén igyünk belőle naponta három csészével is. Enyhén vizelet- és hashajtó hatású is. A csontok erősségét segíti, gátolja a meszesedést. Az erek rugalmasságának megőrzését is megtámogatja rendszeres fogyasztása., de a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok esetén is érdemes a csipkebogyóhoz nyúlni. Ezen kívül csökkenti a vérnyomást, és idegnyugtató is.

Tudni kell még róla, hogy a C-vitamin tartalma igen magas, de sajnos megfőzve sokat veszít az értékéből. Tartalmaz még A, B, E és K vitamint, vasat, magnéziumot, alma- és citromsavat is.

Érdemes bespájzolni belőle a téli hónapokra, de tartsuk szem előtt, hogy mindig ki kell szárítani. Ezt megtehetjük, vagy sütőben, vagy cserépkályhán, kandallón kiterítve, esetleg radiátor fölé felakasztva. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.