Menü

Itthon vagy!-hétvége - A tiszai halászat hagyományait elevenítették fel Szolnokon

Hagyományteremtő szándékkal, először rendezte meg a tiszai hal napját vasárnap Szolnok önkormányzata. Az esemény a tiszai halászat és horgászat megismertetésével, valamint az ezekhez kötődő hagyományok, értékek felelevenítésével hangulatos színfoltja volt az Itthon vagy!-hétvége gazdag programkínálatának.

A rendezvény tömegeket vonzott Szolnokon a Tiszai hajósok terére, amely a rendezvény idejére halászfaluvá változott. Hivatásos halászok mutatták be a hálókötés, csomózás fortélyait, a pecások pedig a régi és modern horgászeszközöket állították ki és ismertették meg az érdeklődőkkel azok használatát. A délelőtt a gyerekeknek tartogatta a legkülönlegesebb programot, hiszen a kicsik növendék kecsegéket telepíthettek a Tiszába.

A látogatókat ezen kívül a folyó Tiszaliget felőli partján horgászverseny, míg a Tiszai hajósok terén régi receptek felhasználásával készült tiszai halételek, halkolbászok, valamint füstölt halak készítőinek megmérettetése, a finomságok kóstolója várta.

Ezúttal sparhelteken rotyogtak a finomságok, a stílusos főzőalkalmatosságok pedig remekül illettek a tradicionális ízek világához. 

Az evező mellett a fakanalat is mesterien forgató cibakházi halász, Mészáros Pál az MTI-nek elmondta: az általa készített klasszikus tiszai halászlé különlegességét az adja, hogy a folyóból kifogott sokféle halból készül, amelyekből az apraját alaplének paszírozza le.

A seregszemlén újdonságként feltűnt, Lamúr-ragunak keresztelt amúr ragulevesről pedig készítője, Marion Réka, a szolnoki Városfejlesztő Zrt. marketing munkatársa elárulta: valójában évszázados recept újjászületéséről van szó, amelyre egy interneten fellelt 1912-es kiadású tiszai szakácskönyvben akadt rá. 

A szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek között emellett filmvetítés, halsimogató és egy rögtönzött kiállítás erejéig a folyó élővilágának bemutatója is megtalálható volt. A programot este fél tíztől pásztortűz-gyújtás zárja.

 Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínált és kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.

Forrás, fotó:
MTI

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.