Menü

Itthon vagy!-hétvége - A tiszai halászat hagyományait elevenítették fel Szolnokon

Hagyományteremtő szándékkal, először rendezte meg a tiszai hal napját vasárnap Szolnok önkormányzata. Az esemény a tiszai halászat és horgászat megismertetésével, valamint az ezekhez kötődő hagyományok, értékek felelevenítésével hangulatos színfoltja volt az Itthon vagy!-hétvége gazdag programkínálatának.

A rendezvény tömegeket vonzott Szolnokon a Tiszai hajósok terére, amely a rendezvény idejére halászfaluvá változott. Hivatásos halászok mutatták be a hálókötés, csomózás fortélyait, a pecások pedig a régi és modern horgászeszközöket állították ki és ismertették meg az érdeklődőkkel azok használatát. A délelőtt a gyerekeknek tartogatta a legkülönlegesebb programot, hiszen a kicsik növendék kecsegéket telepíthettek a Tiszába.

A látogatókat ezen kívül a folyó Tiszaliget felőli partján horgászverseny, míg a Tiszai hajósok terén régi receptek felhasználásával készült tiszai halételek, halkolbászok, valamint füstölt halak készítőinek megmérettetése, a finomságok kóstolója várta.

Ezúttal sparhelteken rotyogtak a finomságok, a stílusos főzőalkalmatosságok pedig remekül illettek a tradicionális ízek világához. 

Az evező mellett a fakanalat is mesterien forgató cibakházi halász, Mészáros Pál az MTI-nek elmondta: az általa készített klasszikus tiszai halászlé különlegességét az adja, hogy a folyóból kifogott sokféle halból készül, amelyekből az apraját alaplének paszírozza le.

A seregszemlén újdonságként feltűnt, Lamúr-ragunak keresztelt amúr ragulevesről pedig készítője, Marion Réka, a szolnoki Városfejlesztő Zrt. marketing munkatársa elárulta: valójában évszázados recept újjászületéséről van szó, amelyre egy interneten fellelt 1912-es kiadású tiszai szakácskönyvben akadt rá. 

A szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek között emellett filmvetítés, halsimogató és egy rögtönzött kiállítás erejéig a folyó élővilágának bemutatója is megtalálható volt. A programot este fél tíztől pásztortűz-gyújtás zárja.

 Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínált és kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.

Forrás, fotó:
MTI

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!