Menü

Régmúlt időket idéző zöldség - de milyen egészséges!

Ez a meglepő módon elfeledett és mellőzött zöldség nemcsak a rák megelőzésében juthat szerephez, hanem a magas vérnyomásra, illetve az állóképességre is kedvező hatással van.

A cékla a libatopfélék családjába tartozó, évelő növény, amelynek szára a második évben képződik. Karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet, mert valójában ezt a megvastagodott répatestet fogyasztjuk. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik. A kutatások szerint Ázsiából került Európába. A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben tette kötelezővé termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát, s valószínűleg a rómaiak voltak azok, akik ezt a főleg a Földközi – tenger környékén őshonos növényt, elterjesztették Európa más részein is. A középkori Angliában betegek és aggastyánok ételéül szolgált a cékla könnyen emészthető levele, felénk pedig mindenekelőtt a fejés fogfájás enyhítésére használták. Magyarországon az 1600-as években vált ismertté a vörös cékla.

A cékla, különösen a vitaminhiányos tél végén, egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk lehet. A legtöbbször ecetes lében, savanyúságként fogyasztott céklában rengeteg értékes tápanyag rejlik. Ezért is válhatott a sportolók népszerű táplálékává, mely nemcsak rákmegelőző hatással rendelkezik, hanem vérnyomáscsökkentő és állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is bír. Ez főként a cékla, szokásosnál magasabb nitrát-tartalmának köszönhető. Így ez a zöldségféle a kutatások középpontjába került, brit kutatók 2010-ben megállapították, hogy egy pohár céklalé, nagymértékben csökkenti a vérnyomást, valamint, hogy nemcsak vérnyomáscsökkentő, hanem állóképesség-javító tulajdonságokkal is rendelkezik.

Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy a cékla leve segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért fogyasztását kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén is. Nagyon fontos, hogy A, B1, B2 és C- vitaminokat tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Méregtelenítő hatású, rendszeres fogyasztásával javul közérzetünk. A népi gyógyászat javasolja fogyasztását menstruációs zavarok esetén is. Ráadásul szervezetünk a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat az összes zöldség közül.

Hetente egyszer – kétszer ajánlott "céklanapot" tartani. Érdemes legalább 3 decilitert elfogyasztani, vízzel, sárgarépa vagy uborka levével hígítva, kiváló májtisztító hatást érhetünk el. A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől.  A túlzott alkoholfogyasztás esetén is javallt a céklalé alkalmazása, amely segít leküzdeni náthát és az influenzát is. Fogyasztása meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását, így székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

S nem utolsó sorban még egy fontos tény: 1961-ben dr. Ferenczi Sándor állatkísérletek során felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain, tumorellenes hatású, meggátolja annak fejlődését. Az ezt követő embereken végzett megfigyelések során pedig megállapították, hogy a kemoterápián átesett páciensek állapota jelentős javulást mutatott néhány hetes kúra után.

Fotó:
karpati-savanyusagok.hu

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.