Menü

Ásványi anyagok: A vanádium

A vanádium nélkülözhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, mégis elég keveset tudunk róla.

A vanádium rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben, ám sokáig azt gondolták, mérgező. Érdekes, hogy például a légyölő galócának igen magas a vanádium tartalma, s talán épp ezért gondolták sokáig, hogy az emberi szervezet számára rossz. A XX. század elejéig szinte egyáltalán nem tudtunk róla semmit, aztán megkezdődtek a kutatások.

Ahogy teltek az évek, egyre többet tudtunk meg e fontos elemről. Kiderült például, hogy gombaölő hatású. Ugyanakkor csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét, ezért a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kulcsszerepet szántak neki a szakorvosok.

A vanádium növeli a glutation szintet, ami a szervezetünk méregtelenítő mechanizmusaihoz elengedhetetlen.

Tudni kell még azt is, hogy inzulinszerű hatása van, vagyis a szénhidrátok megfelelő felszívódásához, anyagcseréjéhez is szükséges.

Kimutatták azt is, hogy a csontok és fogak egészséges fejlődésében is szerepe van. Sőt a testépítők előszeretettel használják, hogy növeljék az izomtömeget.

A vanádiumnak daganat ellenes hatása is van.

Nem is hinnénk, de a borokban, a gyümölcslevekben, a különféle gombákban, a rákfélékben, az olajos magvakban, a gabonafélékben, a petrezselyemben sok vanádiumhoz jutunk, ezért külön a szedése egyáltalán nem szükséges, vagy javasolt. Sőt a kismamák, várandós anyukáknak kifejezetten tilos.

Fotó:
pixabay.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.