Menü

Ásványi anyagok: A vanádium

A vanádium nélkülözhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, mégis elég keveset tudunk róla.

A vanádium rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben, ám sokáig azt gondolták, mérgező. Érdekes, hogy például a légyölő galócának igen magas a vanádium tartalma, s talán épp ezért gondolták sokáig, hogy az emberi szervezet számára rossz. A XX. század elejéig szinte egyáltalán nem tudtunk róla semmit, aztán megkezdődtek a kutatások.

Ahogy teltek az évek, egyre többet tudtunk meg e fontos elemről. Kiderült például, hogy gombaölő hatású. Ugyanakkor csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét, ezért a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kulcsszerepet szántak neki a szakorvosok.

A vanádium növeli a glutation szintet, ami a szervezetünk méregtelenítő mechanizmusaihoz elengedhetetlen.

Tudni kell még azt is, hogy inzulinszerű hatása van, vagyis a szénhidrátok megfelelő felszívódásához, anyagcseréjéhez is szükséges.

Kimutatták azt is, hogy a csontok és fogak egészséges fejlődésében is szerepe van. Sőt a testépítők előszeretettel használják, hogy növeljék az izomtömeget.

A vanádiumnak daganat ellenes hatása is van.

Nem is hinnénk, de a borokban, a gyümölcslevekben, a különféle gombákban, a rákfélékben, az olajos magvakban, a gabonafélékben, a petrezselyemben sok vanádiumhoz jutunk, ezért külön a szedése egyáltalán nem szükséges, vagy javasolt. Sőt a kismamák, várandós anyukáknak kifejezetten tilos.

Fotó:
pixabay.com

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?