Menü

Vasárnap a Magyar Dal Napja

Az idén, szeptember 8-án, vasárnap tartják meg a Magyar Dal Napját, ahol tíz vidéki, tizennégy fővárosi és egy határon túli városban szerveznek programokat.

A Magyar Dal Napját Presser Gábor zeneszerző, előadóművész ötlete nyomán hívtál életre még 2008-ban. A remek zenész akkor úgy nyilatkozott: „Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához.”

Ennek jegyében évről évre egyre több magyar zenész, zenekar érzi úgy, hogy kötelessége a Magyar Dal Napján fellépni. Ezen a napon átadják a Magyar Dal Fővárosa címet is, amit előzetes jelentkezés és verseny végén hirdetnek ki. Az idén Békéscsaba kapta meg a megtisztelő címet. A város Gyulával együtt közösen ünnepel. Három napos program folyamot hirdettek meg, ahol többek között lesz operett előadás és blues fesztivál, de Hevesi Tamás is koncertezik. Természetesen az eseményt Presser Gábor nyitja meg.

De lássuk, a magyar vokális zene ünnepén még milyen programokat kínálnak számunkra.

Hévízen Rúzsa Magdi zenél, míg Tatán a Magashegyi Underground, Gryllus Vilmos, a Mystery Gang, illetve a Ladánybene 27 is fellép. Zalaegerszegen meghirdették a Magyar Bordal Napját is, ahol Odett, a Kiscsillag, a Hősök, Bye Alex is zenél.

Egerben többek között a KFT zenekar a meghívott vendég. Salgótarjánban pedig a Szilvási Gipsy Folk Band szolgáltatja a muzsikát. Nem szóltunk még Szombathelyről, ahol a Vad Fruttik ad koncertet.

A fővárosban többek között felavatják Cseh Tamás szobrát, de a Vígszínház is kapcsolódik az eseményhez, hiszen ezen a napon ünnepli a teátrum a Képzelt Riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darab negyvenedik évfordulóját. Budapesten egyébként tizennégy helyszín közül választhatunk, s mindegyik helyen jobbnál jobb zenei kínálatból.

Az idén határon túli helyszínből még csak egy van, Sepsiszentgyörgy tart ebből az alkalomból programokat.

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.