Menü

Házi praktikák: Ha odakozmál a lekvár

A lekvár főzés közben előfordulhatnak balesetek, például nem figyelünk oda néhány percig, mert mondjuk épp tisztába kell rakni a legkisebbet és akkor nem kavargatjuk a gyümölcsöt, ami egy csöppet odakozmál. Persze ez más ételekkel is előfordulhat, enyhébb és durvább verzióban is. De mi ilyenkor a teendő?

Az odaégett lábost a reklám szerint egy csöppmárkás mosogatószerrel tisztára varázsolhatjuk. De mi van akkor, ha a varázsszerünk éppen nem működik, ha a reklám egyáltalán nem mondott igazat.

Nagyanyáink szerint a leégett részt sóval kell meghinteni, majd egy-két órás pihentetés után egyszerűen csak tisztára kell mosni az edényt.

Az ecet is segíthet ilyenkor. Ecetes vizet kell az edényben felfőzni, egyesek szerint elég önmagában, mások szerint vöröshagymával még hatékonyabb.

A szódabikarbónával is hasonlóan járjunk el. Hintsük meg a lekozmált részt vele, hagyjuk néhány percig állni, aztán öntsünk rá egy ujjnyi vizet és addig forraljuk, amíg az odakozmált darabkák nem jelennek meg a víz felszínén. Ezután pedig mossuk el alaposan.

A hipó segítségével sem marad leégve az edényünk. Öntsünk rá a foltra egy adagnyit, aztán másnapig hagyjuk állni. Utána egyszerűen öblítsük ki és mossuk el a lábast.

Használhatunk még hideg zsíroldót, esetleg sósavat, de az előbb felsorolt módszerek valamivel környezet barátabbak.

Fontos tanács, hogy késsel, villával, vagy egyéb éles konyhai eszközzel, semmi esetre se vakargassuk a leégett részt. Maximum fakanalat használjuk az odakozmált étek felszedésére. Az éles tárgyakkal ugyanis könnyen kárt tehetünk az edényekben, amelyekben így újra és újra leég, odapirul majd az étel.

Fotó:
pixabay.com

Miért fáj annyira a kamaszok izomzata?

Ha ezt a témát választottam, annak az oka, hogy aggasztónak találtam: a kamaszfiam egyre többször panaszkodik izomfájdalomra. Természetesen felkerestem a gyerekorvost, és utánajártam, miért ilyen gyakori ez a serdülőknél.

Logoterápia – hogy megtaláljuk a boldogságot

Sokféle terápiát ismerünk, amivel könnyebbé vagy jobbá tehetjük az életünket, de van egy igazán különleges ezek között. Ez a logterápia.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

A szemszárazság kialakulása, tünetei és kezelése

A vörös és viszkető szem ma már nem csupán az idősebb korosztály problémája. Egyre több fiatal is szenved tőle, különösen azok, akik napjuk túlnyomó többségét képernyő előtt töltik. A modern életvitel, a mesterséges fények és a légkondicionált környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látószervünk természetes védelmi rendszere – a könnyfilm – felboruljon.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.