Menü

Házi praktikák: Ha odakozmál a lekvár

A lekvár főzés közben előfordulhatnak balesetek, például nem figyelünk oda néhány percig, mert mondjuk épp tisztába kell rakni a legkisebbet és akkor nem kavargatjuk a gyümölcsöt, ami egy csöppet odakozmál. Persze ez más ételekkel is előfordulhat, enyhébb és durvább verzióban is. De mi ilyenkor a teendő?

Az odaégett lábost a reklám szerint egy csöppmárkás mosogatószerrel tisztára varázsolhatjuk. De mi van akkor, ha a varázsszerünk éppen nem működik, ha a reklám egyáltalán nem mondott igazat.

Nagyanyáink szerint a leégett részt sóval kell meghinteni, majd egy-két órás pihentetés után egyszerűen csak tisztára kell mosni az edényt.

Az ecet is segíthet ilyenkor. Ecetes vizet kell az edényben felfőzni, egyesek szerint elég önmagában, mások szerint vöröshagymával még hatékonyabb.

A szódabikarbónával is hasonlóan járjunk el. Hintsük meg a lekozmált részt vele, hagyjuk néhány percig állni, aztán öntsünk rá egy ujjnyi vizet és addig forraljuk, amíg az odakozmált darabkák nem jelennek meg a víz felszínén. Ezután pedig mossuk el alaposan.

A hipó segítségével sem marad leégve az edényünk. Öntsünk rá a foltra egy adagnyit, aztán másnapig hagyjuk állni. Utána egyszerűen öblítsük ki és mossuk el a lábast.

Használhatunk még hideg zsíroldót, esetleg sósavat, de az előbb felsorolt módszerek valamivel környezet barátabbak.

Fontos tanács, hogy késsel, villával, vagy egyéb éles konyhai eszközzel, semmi esetre se vakargassuk a leégett részt. Maximum fakanalat használjuk az odakozmált étek felszedésére. Az éles tárgyakkal ugyanis könnyen kárt tehetünk az edényekben, amelyekben így újra és újra leég, odapirul majd az étel.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?