Menü

Házi praktikák: Ha odakozmál a lekvár

A lekvár főzés közben előfordulhatnak balesetek, például nem figyelünk oda néhány percig, mert mondjuk épp tisztába kell rakni a legkisebbet és akkor nem kavargatjuk a gyümölcsöt, ami egy csöppet odakozmál. Persze ez más ételekkel is előfordulhat, enyhébb és durvább verzióban is. De mi ilyenkor a teendő?

Az odaégett lábost a reklám szerint egy csöppmárkás mosogatószerrel tisztára varázsolhatjuk. De mi van akkor, ha a varázsszerünk éppen nem működik, ha a reklám egyáltalán nem mondott igazat.

Nagyanyáink szerint a leégett részt sóval kell meghinteni, majd egy-két órás pihentetés után egyszerűen csak tisztára kell mosni az edényt.

Az ecet is segíthet ilyenkor. Ecetes vizet kell az edényben felfőzni, egyesek szerint elég önmagában, mások szerint vöröshagymával még hatékonyabb.

A szódabikarbónával is hasonlóan járjunk el. Hintsük meg a lekozmált részt vele, hagyjuk néhány percig állni, aztán öntsünk rá egy ujjnyi vizet és addig forraljuk, amíg az odakozmált darabkák nem jelennek meg a víz felszínén. Ezután pedig mossuk el alaposan.

A hipó segítségével sem marad leégve az edényünk. Öntsünk rá a foltra egy adagnyit, aztán másnapig hagyjuk állni. Utána egyszerűen öblítsük ki és mossuk el a lábast.

Használhatunk még hideg zsíroldót, esetleg sósavat, de az előbb felsorolt módszerek valamivel környezet barátabbak.

Fontos tanács, hogy késsel, villával, vagy egyéb éles konyhai eszközzel, semmi esetre se vakargassuk a leégett részt. Maximum fakanalat használjuk az odakozmált étek felszedésére. Az éles tárgyakkal ugyanis könnyen kárt tehetünk az edényekben, amelyekben így újra és újra leég, odapirul majd az étel.

Fotó:
pixabay.com

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

A bőrviszketés okai

A viszketés különféle okokból jelentkezhet, és fontos megérteni, hogy egyes esetekben komolyabb egészségügyi problémákra is utalhat. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb kiváltó okokat és azok lehetséges következményeit.

Mit tudsz a vérszegénységről?

Sokat halljuk, hogy a vérszegénység jele a sápadtság, de nem csak erről ismerhetjük fel, pedig fontos a korai felismerés.