Menü

A kétarcú koleszterin

  • Dátum: 2013.04.12., 21:57

A gyakran emlegetett koleszterint általában összekötjük az elhízással, és többnyire egészségünket fenyegető szörnyként gondolunk rá. De milyen vegyületről is van szó, milyen szerepe van szervezetünkben és hogyan befolyásolható különböző ételek fogyasztásával?

A koleszterin szerepe szervezetünkben nem egyoldalúan negatív, hiszen olyan anyagról van szó, amely az életfontosságú funkciók ellátásához nélkülözhetetlen. Konkrétabban szólva a koleszterin energiát ad, tápanyagként szolgál egyes sejtek felépítéséhez és működéséhez, továbbá alkotórésze az epesavaknak és bizonyos vitaminoknak is.

Az talán kevésbé ismert tény, hogy a koleszterin egy részét a szervezet állítja elő, a többi pedig a bevitt ételekből származik. És bár a koleszterin elengedhetetlen alkotóeleme szervezetünknek, nagy mennyiségben veszélyes egészségünkre nézve. Amikor ugyanis a koleszterin szint tartósan megnövekszik a vérben, akkor ez érelmeszesedési folyamatot indíthat el, és végső soron szív és érrendszeri betegség kialakulásához vezethet.

A magas koleszterin szint nemcsak helytelen táplálkozás miatt alakulhat ki, mivel ahogy már az előzőekben említettük a szervezet maga is állít elő, vagyis hátterében genetikai okok is állnak. Mégis kis odafigyeléssel és tudatossággal megelőzhetjük, és szabályozhatjuk koleszterin szintünket. A közismerten koleszterin gazdag szalonnaféléken kívül, érdemes kerülnünk a túlzott belsőség (például: máj, velő) fogyasztást, és a tojás sárgája is sok koleszterint tartalmaz.

A szakemberek ajánlása szerint a napi megengedett koleszterin bevitel 300 milligramm, ehhez jó tudni, hogy például 1 tojás sárgájában 200 milligramm koleszterin van. Azért mindez nem azt jelenti, hogy mindenfajta állati eredetű ételről le kell mondanunk, és semmi finomat nem ehetünk. A lényeg a mértékletesség, és azért érdemes beilleszteni étrendünkben különböző gyümölcsöket és zöldséget is. Mivel például az alma és a répa, olyan finomrostokat tartalmaz, amelyek megkötik a zsírt, és gátolják ez által a koleszterin felszívódást is.

Fotó: sxc.hu

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Ne hagyjunk életet a forró járműben!

Nyáron a hőmérséklet akár percek alatt életveszélyes szintre emelkedhet egy lezárt autó belsejében. Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy figyelmetlenségből vagy pillanatnyi döntésből adódóan valaki gyermekét vagy háziállatát az autóban hagyja, amíg gyorsan elintéz valamit. Ez a „csak pár percre” hozzáállás azonban tragikus következményekkel járhat.

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.