Menü

A kétarcú koleszterin

  • Dátum: 2013.04.12., 21:57

A gyakran emlegetett koleszterint általában összekötjük az elhízással, és többnyire egészségünket fenyegető szörnyként gondolunk rá. De milyen vegyületről is van szó, milyen szerepe van szervezetünkben és hogyan befolyásolható különböző ételek fogyasztásával?

A koleszterin szerepe szervezetünkben nem egyoldalúan negatív, hiszen olyan anyagról van szó, amely az életfontosságú funkciók ellátásához nélkülözhetetlen. Konkrétabban szólva a koleszterin energiát ad, tápanyagként szolgál egyes sejtek felépítéséhez és működéséhez, továbbá alkotórésze az epesavaknak és bizonyos vitaminoknak is.

Az talán kevésbé ismert tény, hogy a koleszterin egy részét a szervezet állítja elő, a többi pedig a bevitt ételekből származik. És bár a koleszterin elengedhetetlen alkotóeleme szervezetünknek, nagy mennyiségben veszélyes egészségünkre nézve. Amikor ugyanis a koleszterin szint tartósan megnövekszik a vérben, akkor ez érelmeszesedési folyamatot indíthat el, és végső soron szív és érrendszeri betegség kialakulásához vezethet.

A magas koleszterin szint nemcsak helytelen táplálkozás miatt alakulhat ki, mivel ahogy már az előzőekben említettük a szervezet maga is állít elő, vagyis hátterében genetikai okok is állnak. Mégis kis odafigyeléssel és tudatossággal megelőzhetjük, és szabályozhatjuk koleszterin szintünket. A közismerten koleszterin gazdag szalonnaféléken kívül, érdemes kerülnünk a túlzott belsőség (például: máj, velő) fogyasztást, és a tojás sárgája is sok koleszterint tartalmaz.

A szakemberek ajánlása szerint a napi megengedett koleszterin bevitel 300 milligramm, ehhez jó tudni, hogy például 1 tojás sárgájában 200 milligramm koleszterin van. Azért mindez nem azt jelenti, hogy mindenfajta állati eredetű ételről le kell mondanunk, és semmi finomat nem ehetünk. A lényeg a mértékletesség, és azért érdemes beilleszteni étrendünkben különböző gyümölcsöket és zöldséget is. Mivel például az alma és a répa, olyan finomrostokat tartalmaz, amelyek megkötik a zsírt, és gátolják ez által a koleszterin felszívódást is.

Fotó: sxc.hu

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.