Menü

A nem mindennapi tej

Szinte mindennap fogyasztjuk, tejeskávéhoz, kakaóhoz, müzlihez, gabonapehelyhez vagy csak tisztán, de tudjuk-e milyen hatásai vannak?

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek kiválasztott terméke, ami az utódok táplálására szolgál. Emberi fogyasztásra a szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, kanca és a teve teje alkalmas. Hőkezelés nélkül is, frissen fejve is fogyasztható, kezelés után pedig sok terméknek alapanyaga.

Vannak még olyan termékek, amelyeket tejnek neveznek, mert ahhoz hasonlító nedvet nyernek ki, ilyen például a szójatej, rizstej, kókusztej, amelyek általában fogyasztásra alkalmasak (sőt, laktóz érzékenyeknek vagy allergiásoknak kifejezetten ajánlott). A Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozzák, hogy minőségben és összetételben is mit nevezhetnek tejnek, ezért látunk bevásárlóközpontokban annyi „reggeli ital”-nak nevezett dobozos italokkal. Azoknak ugyan tej az alapjuk, 50%-ban azt tartalmazzuk, a másik felük a tej gyártása során képződött köztes termék, például tejcukorban és oldott ásványi sókban gazdag permeátum.

A tejben sok a vitamin, B2, B6 és B12-vitaminokat tartalmaz, amelyeknek az idegeken kívül az izmok, az emésztőszervek, a bőr, a haj, a szem, a száj és a máj látja a hasznát. Jelentős a kalcium-, foszfor- és szeléntartalma. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória.
A tejet nem csak önmagában érdemes fogyasztani, a joghurtok, túrók, tejszínek és legalább olyan finomak és gazdagok minden jóban.

Fotó:
sxc.hu

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.