Menü

Az egészség receptje

Az egészséges életmód nem egyedül az egészséges táplálkozásból áll. Természetesen fontos, hogy milyen ételt választunk, de jó közérzetünket ezen kívül még több tényezővel is megalapozhatjuk. Fontos a rendszeres folyadékbevitel, ami lehetőleg vízből, gyümölcs- vagy zöldséglevekből, valamint cukormentes teából álljon.

Megoszlanak a vélemények az ügyben, hogy mennyi folyadékot kell naponta bevinni a szervezetünkbe, a legtöbb szakértő 2,5–3 litert javasol. Ebbe természetesen nemcsak az innivaló, hanem például a levesek folyadéktartalma is beleszámít. Étkezés terén mindenképpen fontos a rendszeresség, a reggelire is kell időt szakítani, valamint ajánlott legalább egyszer főtt étel. Elengedhetetlen a napi gyümölcs- illetve zöldségfogyasztás a változatos étrend mellett. A sima fehérkenyér, zsemle vagy kifli helyett válasszunk teljes kiőrlésű pékárut, együnk heti rendszerességgel halat, húsokból válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmúakat, például csirkét vagy pulykát. Vörös húst elég kéthetente beiktatni a menübe, inkább részesítsük előnyben a friss zöldségeket, hüvelyeseket, tésztákat, főzzünk ezekből változatos ételeket, hiszen elkészítésük a kezdők számára is könnyedén elsajátítható.

A táplálkozás mellett fontos a mozgás is, próbáljunk legalább napi 20 percet intenzív sporttal tölteni, amennyiben erre nincs időnk, akkor két edzést erőltessünk be heti programunkba. Pár alkalom után megszokott, sőt igényelt időtöltéssé válnak, javítják erőnlétünket és állóképességünket. Csapatjátékok esetén pedig új ismerősökre, barátokra is szert tehetünk.

Ahhoz, hogy be tudjuk tartani a határidőket, készek legyünk az állandó kihívásokra, elkerüljük a stresszt, elengedhetetlen az elegendő alvás. Ennek időtartama egyénenként változik, a szervezetnek minimálisan napi 6-8 óra pihenésre, regenerálódásra van szüksége. Érdemes kényelmes fekvőhelyet választani, megfelelő matracot, párnát, takarót találni, hogy nyugodtan tudjunk aludni. Amennyiben ez lehetséges, a napközbeni hőmérsékletnél alacsonyabb legyen a szobában, a meleg ugyanis megterhelő ilyenkor a szervezetnek.

Természetesen a fenti javaslatok csak akkor fogják elősegíteni jobb közérzetünket, ha huzamosabb ideig betartjuk őket, egy idő után szokássá válnak, már nem kell külön odafigyelni rájuk. érdemes kipróbálni őket, szervezetünk csak nyerhet vele.

írta: Győrfi Anna

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.