Menü

Téli szuperétel a savanyú káposzta

Mindenki ismeri a savanyú káposztát, a többség evett is már, de lehet, hogy nem mindenki tudja, hogy mennyire egészéges és hasznos étel szervezetünknek.

Sokan készítenek savanyú káposztából ételeket, főleg karácsony közeledtével, sok asztalról nem hiányozhat a székely káposzta, vagy a töltött káposzta. A nehéz ételek közé sorolják, már ha a gyomrunk szempontjából nézzük, pedig nem nehéz elkészíteni.

A káposzta önmagában is remek zöldség, hiszen tele van vitaminokkal. Ilyen az elhanyagolhatatlan C-vitamin, amiért a tengerészek is előszeretettel fogyasztották skorbut ellen. Továbbá magas a B1-vitamin tartalma is, sőt, van benne karotin és niacin is, utóbbi közismertebb neve a B3-vitamin. Ásványi anyagokban is bővelkedik, tárol kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot is.

Amennyiben ez nem lenne elég, akkor említsük meg azt is, hogy a víztartalma is igen magas, folyadékbevitelünk számításakor is kiveszi a részét. Ebben a növényben az a nagyon szuper, hogy a savanyítás során nem veszti el a benne lévő jóságokat, így tovább is tárolható. Savanyítva nyersen is fogyasztható, de ebből a verziójából ízes ételeket is készíthetünk, akár az ünnepi menü egyik ékes darabja is lehet.

A savanyított káposzta az erjedése során olyan jótékony hatású baktériumok keletkeznek, amelyek képesek meggátolni az ártalmas mikróbák elszaporodását, ezzel pedig támogatják a bélflóra helyes működését. A savanyítás során sokféle fűszert adnak a káposztához, köztük igen jelentőségteljes a babérlevél, a kapor, a bors, a mustármag, köménymag, sőt néha a torma is. Mindezen fűszerekről tudjuk, hogy szintén segítik az emésztést és felszívódást, a köménymag például remek bélgáz hajtó, de sokuk a légúti megbetegedéseknél is hatásosak.

A savanyú káposzta levét sem szabad kiönteni, mert fogyasztásával jól tehermentesíthető a máj. Az említett jótékony hatásokon kívül még segít a koleszterinszint csökkentésében, támogatja a vércukorszabályozást, ajánlják daganatos megbetegedések kezelésének támogatására is. Fogyókúrázók étrendjében is kötelező elem, mivel könnyebb megszabadulni a feleslegesen ránk rakódott kilóktól is. A népgyógyászatban a savanyított káposztalevelet használják csípésekre, elfertőződött sebek kezelésére is borogatásként, hiszen fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Az a hír járja, hogy „macskajajra” is igen hatásos, aki nem hiszi, járjon utána.

A savanyú káposzta igen régóta bizonyította hatásosságát egyes betegségek elkerülésében és kezelésében. A káposzta telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek nem vesznek el a savanyítás során, ezért érdemes a téli hónapokban gyakrabban étkezésünk elemei közé beiktatni.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.