Menü

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A homályos látás mellett más tünetek is jelentkezhetnek, például fényérzékenység, fejfájás vagy irritált szem. Az elmosódott látás a leggyakoribb látással kapcsolatos panasz, amellyel az emberek szemészhez fordulnak. Bármi is áll a látás megváltozásának hátterében, megnehezítheti a munkavégzést, és megnehezítheti az olyan dolgok élvezetét, mint az olvasás, a vezetés vagy a monitor nézés.

Számos oka szemészeti oka lehet, mint például:
A látás fókuszálásának nehézségei rövidlátás vagy távollátás esetén.
A fénytörési hibák a homályos látás leggyakoribb okai. Ezeket az állapotokat gyakran szemüveggel, kontaktlencsével vagy orvosi műtéttel lehet korrigálni.
Astigmia (amikor a szem felszíne nem megfelelően görbül). Igen gyakori látáshiba, leggyakoribb tünete az elmosódott látás, a szem gyors elfáradása és a fejfájás. Cilinderes szemüveggel vagy kontaktlencsével, és lézeres szemműtéttel megjavítható.

Az öregszeműség szintén egy fénytörési hiba, ami a legtöbb embert 45 éves kor után tapasztalható. Nehézzé válik a fókuszálás , a közeli látás homályos lesz, megnehezítve a könyvek, magazinok vagy étlapok olvasását. Más fénytörési hibákhoz hasonlóan olvasószemüveg, kontaktlencse, vagy lézeres szemműtét is segíthet abban, hogy jobban lásson.

A homályos látás gyakori oka lehet a szemszárazság. A szem szárazsága a könnyfilm károsodásával függ össze, viszkető, égő érzéssel és szemfájdalommal jár. A kezelés magában foglalja a műkönnyek használatát, vagy villanófényes kezelést.

A szürkehályog (cataracta) a szemlencsék elhomályosodásával járó szembetegség, mely kizárólag műtéti úton, műlencsével orvosolható. Leggyakoribb tünete a homályos látás , a színek elhalványulása.

A zöldhályog esetén a megemelkedett szemnyomás károsítja a látóideget. Akut glaukómás roham esetén hirtelen látásromlás, homályos látás jelentkezik, mely esetén azonnal szemész szakorvos kell fordulni.

A szemfenéki meszesedés (az éles látás helyét érintő betegség) fokozatos vagy hirtelen látársomlát okoz, főként az 50 éves kor felett.

A diabéteszes retinopátia bárkit érinthet, aki cukorbeteg. Az állapot akár teljes látásvesztést is okozhat.

Az egyik leggyakoribb szemfertőzés a kötőhártya gyulladás, ami a kötőhártya fertőzése vagy allergiás reakció miatt alakul ki a szervezetben. Vörös, égő, viszkető szemekkel, duzzadt szemhájakkal és elmosódott látással jár.

Az uvetis (szem gyulladásos megbetegedése) szintén okozhatják a szem vörösségét, és látás homályosságát. A szaruhártya gyulladását, a keratitist általában fertőzés okozza. Ha túl sokáig használ egy pár kontaktlencsét, újrahasználja a szennyezett kontaktlencsét, vagy kontaktlencsében alszik, az növeli ennek kockázatát.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.