Menü

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Gyógyszerlista írásával is segíthetjük a mentősök munkáját - hívja fel a figyelmet a Facebookon az Országos Mentőszolgálat. Semmi bonyolultra nem kell gondolni, ugyanis egy egyszerű, papírra írt gyógyszerlista is segítheti a gyors életmentést, mert fontos információkat tartalmazhat a szakemberek számára.

A mentősök azt írták: „főleg idős és krónikus betegek esetén gyakran előfordul, hogy a beteg vagy hozzátartozói nem tudják, pontosan milyen gyógyszereket szed és milyen gyógyszerallergiája van.” Pedig az anamnézis felvételekor és az ellátás során nagyon fontos szerepe lehet az ilyen információknak, így érdemes felkészülni ebből. Legjobb, ha a szedett gyógyszerekről listát vezetünk és a kész, aktuális listát egy bárhol és akár a családtagok számára is könnyen elérhető helyen tároljuk.

Az köztudott, hogy amikor orvoshoz megyünk vagy gyermekeinket, idős szüleinket visszük orvoshoz, jó, ha nálunk van az összes korábbi egészségügyi ellátási dokumentáció, esetleges orvosok elérhetősége, hiszen ez mind nagy segítség tud lenni a helyes gyógykezelés kiválasztásakor.

Ugyanilyen fontos feljegyezni az esetleges gyógyszerallergiákat is.

A papíron vagy jegyzetfüzetben vezetett lista mellett egészségügyi információinkat az ÉletMentő applikációba is felvihetjük és amennyiben az alkalmazáson keresztül történik a segélyhívás, a mentésirányító továbbítani tudja ezeket a kiérkező mentőegységnek.

Őszintén bevallom, nem értek hozzá és nem is szeretem a kütyüket, nem vagyok mindig képben az alkalmazásokkal és tájékozatlan vagyok egy sor – a kamaszfiamnak alapvető - letöltéssel, nem mindig van kéznél a pénztárnál a pontgyűjtő App, de az ÉletMentő applikáció a telefonom kezdőképernyőjén kapott helyet és szülőként is, pedagógusként, felelősségteljes emberként is fontos, hogy ez kéznél legyen, méghozzá bármikor és azonnal!

Mi ez az életmentő alkalmazás?

Az ÉletMentő App egy mobilalkalmazás, amelyet az Országos Mentőszolgálat vezetett be. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy vészhelyzetben egyetlen gombnyomással felhívjuk az Országos Mentőszolgálatot. Az alkalmazás segít abban, hogy segélykéréskor az applikáció egy üzenetet is küldjön a mentésirányító központnak az adatainkkal, többek között a tartózkodási hellyel.

A Helyzetmeghatározás funkció megmutatja a GPS által bemért helyzetét, a legközelebbi defibrillátor készüléket, kórházat, rendelőintézetet vagy gyógyszertárat. Mindezek mellett az alapvető elsősegélynyújtást is bemutatja interaktív formában, témánként.

Nem szükséges internetkapcsolat sem a rendszer működéséhez. A Vészjelzés gombot 3 másodpercig nyomva tartani, az applikáció ugyanúgy el fogja küldeni a pontos helyzetünket a mentőknek, és tárcsázni fogja a segélyhívó számot.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.