Menü

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az embert megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

A stresszhormonok áramlása a szervezetünkben a természetes folyamatok része. A kortizol, vagyis a stresszhormon egy természetes szteroid hormon, melynek feladata a vércukorszint növelése olyan helyzetekben, amikor szervezetünket stressz éri, így plusz energiát adva a nyugtalanító szituáció leküzdésére. Amikor hosszabb ideig vagyunk kitéve a stresszes helyzeteknek, a testünkben különböző reakciókkal jelzik, hogy valami nem stimmel, a problémát meg kell oldani. Sokat halljuk, hogy aki stresszes életet él, bele fog betegedni és ez szó szerint igaz is.

A feszült állapot nem csak kimerítő, hanem elvonja az energiát a szervezettől minden más funkció helyes működéséről. Az, hogy az ember ilyen esetekben állandóan fáradt, ideges, falási rohamokat kap, vagy éppen pont, hogy nem tud enni, esetleg hasmenéssel és migrénnel küzd, szúr a szív tájéka, rá lehet fogni a stresszes életre. vannak viszont olyan esetek, hogy nem is gondoljuk, hogy a ránk nehezedő problémák súlya okozza testi, szervi tüneteinket. Bele se gondolunk sokszor abba, hogy lelki gondjaink kivetülnek, betegségekké alakulnak és nem elég, hogy nehezek körülmények, még jönnek az egészségügyi gondok is.

Ezek közé tartoznak kevésbé ismert tünetek is, mint például a szagokra való különös érzékenység, mivel az agyban az illatokkal és érzésekkel foglakozó részek kapcsolatban állnak egymással. Ide tartozik a fülzúgás és fülcsengés is, ez is agy reakciójának köszönhető. Az éjszakai fogcsikorgatás is sokszor a stressz levezetésére szolgál, és az is, amikor elkezd fájni az állkapcsunk. Ilyenkor az ember tudat alatt összeszorítja a fogait, ez pedig a fogzománc lesúrolásával és a rágásért felelős izmok gyulladásával járhat. A szájban könnyebben jelentkezhetnek fekélyes sebek és az íny is sokszor vérzik, ez a legyengült immunrendszer miatt alakulhat könnyebben ki.

A bőr különböző gyulladásai is intő jelek lehetnek, ekcéma és viselhetetlen viszketés formájában is előfordulhat. A kimerültség mellett kínozhat álmatlanság és a fordítottja, furcsa álmok megélése, mivel a feszültség miatt többször felébredünk, felszínesen alszunk, ezzel pedig megszakítjuk az alvási folyamatot. Feledékenyek és szétszórtak lehetünk, mivel a kortizol szintje hatással van az agy hippocampus részére, ami a rövidtávú memóriánkért felelős.

A stressz hosszú távon megbetegíti az embert, olyan különféle tüneteket okozva, amikről nem is gondolnánk, hogy ezért alakulnak ki. Törekednünk arra, hogy megtanuljuk elkerülni, vagy levezetni a feszültséget, harmóniában élni a környezetünkkel és önmagunkkal.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!