Menü

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A gofrit a világon mindenhol ismerik és talán írhatom, hogy szeretik is, némi apró módosításokkal pedig a legtöbb helyen ugyanúgy készítik, és receptje már az 1600-as évek óta jelen van a világ gasztronómiájában.

A világ összes gofriját nem tudom felsorolni, de a belga, vagy brüsszeli gofri élesztővel készül, könnyed és ropogós. Téglalap alakja van, és az édes verzió a megszokott. Tejszínhabbal, mogyoró- vagy csokikrémmel tálalják.

A holland gofrit stroopwafelnek is nevezik és inkább a krémmel töltött ostyákhoz sorolható.

Az amerikai verzióban sütőport használnak a tésztához, emiatt vékonyabb lesz, mint a belgáéké. Sok helyen pedig nemcsak desszertként fogyasztják, hanem a sós változat is elterjedt, például uzsonnára, húsok mellé fogyasztva.

Hong Kongban is találunk egy igazán különleges gofrifélét, ami nem ropogós, hanem puha, és tele van buborékokkal, ezt speciális sütőben készítik.

A gofri világnapja alkalmából pedig mutatunk most néhány fenséges receptet, amivel érdemes megünnepelni ezt a jeles eseményt.

Az édes gofrik közül a legjobbak az úgymond „strandos” gofrik, pudinggal, vagy készíthetünk erdeigyümölcsös gofrit, vagy menteset, azaz egy egészségesebb verziót, laktóz, cukor és glutén nélkül. Nálunk nagy kedvenc reggelire a mini fahéjas változat, de létezik ma már vegán gofri és a gyerekekkel is könnyen elkészíthető almás-fahéjas.

Nyáron eperszüretkor egy jól megpakolt epres gofrival turbózhatjuk fel a nyarat, de ha igazán adni szeretnénk az élvezeteknek, akkor a csokikrémes -mogyorókrémes, málnás gofri a nyerő választás.

A gofri alaprecept egyszerű: 4 evőkanál cukor, 50dkg liszt, 20dkg margarin, 5dl tej, 4db tojás, 1csomag vaníliás cukor, 1csomag sütőpor és olaj kell hozzá.

A gofri tészta elkészítéséhez egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sütőport, az egész tojásokat, a vaníliás cukrot, és alaposan összekeverjük, ezt követően hozzáadjuk a tejet, a puha margarint, a cukrot, és lehetőség szerint robotgéppel simára keverjük. Palacsintatészta sűrűségű tésztát kell kapnunk. Ha csomómentesre kikevertük a gofritésztát, fél órán át a hűtőben pihentetjük, majd ezt követően a gofrisütőt felmelegítjük és az olajjal vékonyan kikenjük. Belekanalazunk egy adag tésztát, és szép barnára megsütjük.

Az elkészült gofrit lekvárral, nutellával, porcukorral, olvasztott csokival, gyümölccsel…stb. kínáljuk. A gofrikészítésnél mindig figyeljünk rá, hogy a hozzávalókat csomómentesre, krémesen folyékonyra keverjük! Különösen ropogós lesz a gofri, ha a receptben lévő tejet langyos vízre cseréljük, és kicsit tovább sütjük. Ha tejjel készítjük, akkor puhább és sötétebb lesz a tészta. Sütés után a gofrit rácson célszerű pihentetni, mert, ha egymásra tesszük őket, megpuhulnak.

A gofri ideális reggelire, desszertnek, partira, gyerekzsúrra, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Érdemes beszerezni egy gofrisütőt és kísérletezni az ízekkel! Jó étvágyat hozzá!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.