Húsvét gyomorrontás nélkül
- Dátum: 2024.03.19., 03:33
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- alkalmak, családi evészet, cukor, emésztési panaszok finomságok, étkezésdömping, gyomorégés, gyomorpanasz, gyomorrontás, húsvét, light, minőség, nem mennyiség, szervezet, ünnepek, ünnepi asztal, vendéglátó, zöldköret, zsír
Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!
Húsvétkor ki ne szeretne csatlakozni az ünnepi lakomákhoz, azonban ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több zsírt, cukrot, nehezen emészthető ételeket magunkhoz venni, mint amennyi valóban szükséges lenne a szervezetünknek.
Akik hajlamosabbak az emésztési panaszokra, például gyomorégésre vagy puffadásra, érdemes óvatosabban bánni az ünnepi asztal ételeivel. Húsvét ünnepén ez kiemelten fontos, hiszen hagyományosan egy böjti időszakot követő kiadós étkezésdömpingről van szó.
Az egyik legfontosabb betartandó szabály, hogy a fűszeres és nagyon zsíros ételekből minél kevesebbet, mértékletesen fogyasszunk, mert túlzott mennyiségben megnehezítik az emésztést és gyomorpanaszokat okoznak.
A majonézből vegyük a light verziót, vagy a zsíros öntetek helyett készítsünk könnyű salátákat egy kis dresszinggel a húsvéti ételek mellé, emellett bátran használjuk a tavaszi zöldségeket: próbáljunk ki különböző zöldségkrémeket, pástétomokat.
A húsokból vagy nehezebb fogásokból kevesebbet tegyünk a tányérunkra, inkább pakoljuk meg zölddel, salátával, zöldkörettel.
A másik fontos dolog, hogy este lefekvés előtt már ne csapjunk nagy lakomákat.
Vízszintes, fekvő helyzetben az emésztőrendszer folyamatai lelassulhatnak, fekvőpozícióban pedig a gyomortartalom is könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, gyomorégéssel, gyomorproblémákkal pedig nem fogunk tudni pihenni.
Érdemes tehát néhány órát hagyni az étkezés és a lefekvés között.
A mennyiségnél fontosabb a minőség! Ne sokat vegyünk a tányérra, s inkább jó alapanyagú ételeket fogyasszunk, abból is mértékkel és figyeljünk a cukorbevitelre is!
Mindenki hasában helyet kap még egy kis desszert ebéd után, azonban a túlevés, a kajakóma, a túlzott cukorfogyasztás árthat az emésztésnek. A desszerteknél részesítsük előnyben a túrós, joghurtos, gyümölcsös édességeket, a gyümölcssalátát, a csokis, vajas, cukros, habos-babos krémes édességek helyett.
Igyunk elegendő mennyiségű vizet, mert a megfelelő hidratáltság kulcsfontosságú az egészséges emésztéshez. A folyadék bevitel segíti az emésztőnedvek termelődését.
Vendéglátóként vegyük figyelembe, hogy ez az ünnep többek között az egymásra való odafigyelésről, a szeretetről szól. Ne akarjuk ráerőltetni családtagjainkra, rokonainkra a "huszadik fogást" is. Ha úgy teljes a lelki békénk, hogy sokféle ételt főzünk, akkor inkább csomagoljunk belőle vendégeinknek.
Mindenki várja az ünnepet, a tavaszi szünetet, a pihenést, azt, hogy végre ne kelljen munkába rohanni és a szeretteinkkel lehessünk, nagyon jó végre nyugodtan együtt az asztalhoz ülni és együtt enni, azonban a húsvéti lakomákat emésztési panaszok nélkül is lehet élvezni és mértékkel is végig lehet kóstolni az ünnepi fogásokat.
A ballagás pillanatai

Májusban valami véget ér. Elballagnak a végzős középiskolás gyerekek. Nem is annyira gyerekek már talán. A padokat csend öleli körbe, és a falak között még visszhangzik a múlt. Ballagunk. Bár több, mint húsz éve tanárként tekintek rá, mint a ballagási műsor megszervezője és lebonyolítója, ám idén a végzősök búcsúja után a saját nagyfiam is elballag az általános iskolából. A ballagás több mint egy iskolai szertartás,1870 óta tartjuk számon a magyar diákélet egyik legfontosabb rítusaként.
Szükségünk van sportórára?

Aki szeretné nyomon követni a fizikai aktivitás legfontosabb paramétereit, hogy javíthassa teljesítményét és elérhesse sport- és testépítési céljait, annak egy sportóra megfelelő segítséget nyújt. Mire használjuk a sportórákat?
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Hogyan legyünk energikusak húsvét után?

Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt állítom, hogy a „rohanó hétköznapról” alkotott fogalmaink manapság már az év minden időszakában azonosak. Nincs igazi változás a téli és a tavaszi évszakok között. Sokunkat kimondottan jól érint a jobb idővel jövő frissesség, viszont mégsem érezzük magunkat boldogabban tőle. A kérdés, hogy mi ennek az oka.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?