Menü

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Húsvétkor ki ne szeretne csatlakozni az ünnepi lakomákhoz, azonban ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több zsírt, cukrot, nehezen emészthető ételeket magunkhoz venni, mint amennyi valóban szükséges lenne a szervezetünknek.

Akik hajlamosabbak az emésztési panaszokra, például gyomorégésre vagy puffadásra, érdemes óvatosabban bánni az ünnepi asztal ételeivel. Húsvét ünnepén ez kiemelten fontos, hiszen hagyományosan egy böjti időszakot követő kiadós étkezésdömpingről van szó.

Az egyik legfontosabb betartandó szabály, hogy a fűszeres és nagyon zsíros ételekből minél kevesebbet, mértékletesen fogyasszunk, mert túlzott mennyiségben megnehezítik az emésztést és gyomorpanaszokat okoznak.

A majonézből vegyük a light verziót, vagy a zsíros öntetek helyett készítsünk könnyű salátákat egy kis dresszinggel a húsvéti ételek mellé, emellett bátran használjuk a tavaszi zöldségeket: próbáljunk ki különböző zöldségkrémeket, pástétomokat.

A húsokból vagy nehezebb fogásokból kevesebbet tegyünk a tányérunkra, inkább pakoljuk meg zölddel, salátával, zöldkörettel.

A másik fontos dolog, hogy este lefekvés előtt már ne csapjunk nagy lakomákat.

Vízszintes, fekvő helyzetben az emésztőrendszer folyamatai lelassulhatnak, fekvőpozícióban pedig a gyomortartalom is könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, gyomorégéssel, gyomorproblémákkal pedig nem fogunk tudni pihenni.

Érdemes tehát néhány órát hagyni az étkezés és a lefekvés között.

A mennyiségnél fontosabb a minőség! Ne sokat vegyünk a tányérra, s inkább jó alapanyagú ételeket fogyasszunk, abból is mértékkel és figyeljünk a cukorbevitelre is!

Mindenki hasában helyet kap még egy kis desszert ebéd után, azonban a túlevés, a kajakóma, a túlzott cukorfogyasztás árthat az emésztésnek. A desszerteknél részesítsük előnyben a túrós, joghurtos, gyümölcsös édességeket, a gyümölcssalátát, a csokis, vajas, cukros, habos-babos krémes édességek helyett.

Igyunk elegendő mennyiségű vizet, mert a megfelelő hidratáltság kulcsfontosságú az egészséges emésztéshez. A folyadék bevitel segíti az emésztőnedvek termelődését.

Vendéglátóként vegyük figyelembe, hogy ez az ünnep többek között az egymásra való odafigyelésről, a szeretetről szól. Ne akarjuk ráerőltetni családtagjainkra, rokonainkra a "huszadik fogást" is. Ha úgy teljes a lelki békénk, hogy sokféle ételt főzünk, akkor inkább csomagoljunk belőle vendégeinknek.

Mindenki várja az ünnepet, a tavaszi szünetet, a pihenést, azt, hogy végre ne kelljen munkába rohanni és a szeretteinkkel lehessünk, nagyon jó végre nyugodtan együtt az asztalhoz ülni és együtt enni, azonban a húsvéti lakomákat emésztési panaszok nélkül is lehet élvezni és mértékkel is végig lehet kóstolni az ünnepi fogásokat.

Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról

Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

A szemszárazság kialakulása, tünetei és kezelése

A vörös és viszkető szem ma már nem csupán az idősebb korosztály problémája. Egyre több fiatal is szenved tőle, különösen azok, akik napjuk túlnyomó többségét képernyő előtt töltik. A modern életvitel, a mesterséges fények és a légkondicionált környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látószervünk természetes védelmi rendszere – a könnyfilm – felboruljon.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?

A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?