Menü

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Húsvétkor ki ne szeretne csatlakozni az ünnepi lakomákhoz, azonban ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több zsírt, cukrot, nehezen emészthető ételeket magunkhoz venni, mint amennyi valóban szükséges lenne a szervezetünknek.

Akik hajlamosabbak az emésztési panaszokra, például gyomorégésre vagy puffadásra, érdemes óvatosabban bánni az ünnepi asztal ételeivel. Húsvét ünnepén ez kiemelten fontos, hiszen hagyományosan egy böjti időszakot követő kiadós étkezésdömpingről van szó.

Az egyik legfontosabb betartandó szabály, hogy a fűszeres és nagyon zsíros ételekből minél kevesebbet, mértékletesen fogyasszunk, mert túlzott mennyiségben megnehezítik az emésztést és gyomorpanaszokat okoznak.

A majonézből vegyük a light verziót, vagy a zsíros öntetek helyett készítsünk könnyű salátákat egy kis dresszinggel a húsvéti ételek mellé, emellett bátran használjuk a tavaszi zöldségeket: próbáljunk ki különböző zöldségkrémeket, pástétomokat.

A húsokból vagy nehezebb fogásokból kevesebbet tegyünk a tányérunkra, inkább pakoljuk meg zölddel, salátával, zöldkörettel.

A másik fontos dolog, hogy este lefekvés előtt már ne csapjunk nagy lakomákat.

Vízszintes, fekvő helyzetben az emésztőrendszer folyamatai lelassulhatnak, fekvőpozícióban pedig a gyomortartalom is könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, gyomorégéssel, gyomorproblémákkal pedig nem fogunk tudni pihenni.

Érdemes tehát néhány órát hagyni az étkezés és a lefekvés között.

A mennyiségnél fontosabb a minőség! Ne sokat vegyünk a tányérra, s inkább jó alapanyagú ételeket fogyasszunk, abból is mértékkel és figyeljünk a cukorbevitelre is!

Mindenki hasában helyet kap még egy kis desszert ebéd után, azonban a túlevés, a kajakóma, a túlzott cukorfogyasztás árthat az emésztésnek. A desszerteknél részesítsük előnyben a túrós, joghurtos, gyümölcsös édességeket, a gyümölcssalátát, a csokis, vajas, cukros, habos-babos krémes édességek helyett.

Igyunk elegendő mennyiségű vizet, mert a megfelelő hidratáltság kulcsfontosságú az egészséges emésztéshez. A folyadék bevitel segíti az emésztőnedvek termelődését.

Vendéglátóként vegyük figyelembe, hogy ez az ünnep többek között az egymásra való odafigyelésről, a szeretetről szól. Ne akarjuk ráerőltetni családtagjainkra, rokonainkra a "huszadik fogást" is. Ha úgy teljes a lelki békénk, hogy sokféle ételt főzünk, akkor inkább csomagoljunk belőle vendégeinknek.

Mindenki várja az ünnepet, a tavaszi szünetet, a pihenést, azt, hogy végre ne kelljen munkába rohanni és a szeretteinkkel lehessünk, nagyon jó végre nyugodtan együtt az asztalhoz ülni és együtt enni, azonban a húsvéti lakomákat emésztési panaszok nélkül is lehet élvezni és mértékkel is végig lehet kóstolni az ünnepi fogásokat.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.