Menü

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.

A mizofónia, azaz Misophonia egy görög eredetű szó, melynek jelentése a hangok gyűlölete. Olyan pszichológiai rendellenesség áll a hátterében, mely erős érzelmi feszültséget és reakciót vált ki az emberből amikor bizonyos hangokat hall. Megfigyelések után már tudjuk, hogy a legjobban zavaró hangok azok, amiket jellemzően az emberi test ad vagy vált ki.

Gondolhatunk itt arra, amikor valaki köszörüli a torkát, hangosan rág, esetleg csámcsog is, vagy hosszú körmökkel gépel egy billentyűzeten, valaki horkol, de akár csak egyszerűen hangosan ketyeg egy óra a közelünkben. A mizofóniások számára ezek a hangok olyan érzést keltenek, mint amikor egy táblán végig húzzuk a körmünket vagy csikorgatjuk a villán a késünket. Na, ugye meg van mindenkinek az a borzalmas érzés, ami ilyen végigjár a testünkben.

A betegség 9-13 éves kor között alakul ki, nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál. Még sajnos nem tudni, mi okozza a kialakulását, de úgy vélik, hogy a hallóközpont egy zavara állhat a háttérben, mások szerint pedig egy figyelem zavar, mely nem engedi megfelelően kizárni a külső tényezőket, melyek körülvesznek minket. Egy mizofóniásból olyan erős, heves reakciót válthat ki, amit ők maguk sem tudnak irányítani. Ilyenkor rájuk tör a szorongás, a pánik, a menekülési kényszer, rosszabb esetben érezhetnek gyűlöletet, legvégső esetben még olyan gondolatok is hatalmába kerítik a szenvedőket, amiktől másokban vagy önmagában kárt tehet. Jellemző, hogy annyira zavarja őket egy-egy hang, hogy sírva fakadnak és menekülnek.

A mindennapokra, a mindennapi életre igen komoly hatással van, hiszen nehezen lehet ilyen esetben társas kapcsolatokat kialakítani. Kezelésére egyelőre nincs kimondott orvosi lehetőség, esetleg gyógyszeres terápia, de vannak egyszerű dolgok, amikkel segíthetnek az élettel járó zajok elviselésében. A füldugó használata, a zenehallgatás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, az aktív életmód mind segítséget nyújthatnak.

Vannak bizonyos mizofónia klinikák, ahol úgy próbálnak segíteni a pácienseken, hogy hangterápiát alkalmaznak. Pszichológiai tanácsadást is nyújtanak, mivel az elviselhetetlen hangok által kiváltott stressz kezelése sokban hozzájárul a későbbiekben az ingerekre adott reakciók helyes feldolgozásában. Ki lehet próbálni a viselkedés terápiát is, ami abban segíthet, hogy a zavaró ingerekhez pozitív érzelmet társítanak, ezzel könnyítve a gyűlölt hangok elviselését.

Egy mizofóniás nehezen viseli az őt körülölelő mindennapi hangokat, segítsük azzal, hogy elfogadjuk őt így, kerüljük az általa elviselhetetlen zajok keltését, és ne haragudjunk, ha környezetünkben fülhallgatóval zenét hallgatnak, mert ez számukra a nyugalmat jelentheti.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.