Menü

Az alkohol elvonás tünetein túli veszélyek

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkoholelvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első négy napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek.

Ezek a tünetek súlyosbodhatnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek - különösen az első négy nap során - életveszélyesek lehetnek, ha nem felügyeli őket egy képzett egészségügyi szakember.

Az alkoholfüggőség – más néven alkoholfogyasztási zavar, alkoholizmus és alkoholfüggőség – egyedülálló a függőségek között, és különösen veszélyes lehet.

1. Az alkohol legális és társadalmilag elfogadható

Mivel az alkohol fogyasztása legális és társadalmilag elfogadható, gyorsan kialakulhat a testi és lelki függőség. Az emberek nagy mennyiségben isznak a szokásos társadalmi szerepvállalásaik során. Mivel az alkohol társadalmilag elfogadható, az emberek nem tartják problémásnak az ivást.

Ha a függőséget okozó szer illegális, akkor kezdettől fogva egyértelmű, hogy probléma van. Az utcai drogok beszerzésének titkossága és nyilvánvaló veszélye kezdettől fogva arra utal, hogy az illető „tűzzel játszik”.

Ezzel szemben egy személyben súlyos alkoholfogyasztási szokások alakulhatnak ki, mielőtt barátai, családtagjai, kollégái – vagy akár saját maguk – észrevennék. Függőségüket hosszú ideig elrejthetik a „súlyos ivás” leple alatt. Ez az, ami az alkoholt alattomosan veszélyessé teszi.

2. Az alkohol sokféle betegséghez járul hozzá

Az alkoholfogyasztási zavar számos testi betegséghez, mentális zavarhoz és érzelmi zavarhoz vezethet, beleértve:

Májzsugorodás

Wernicke-Korsakoff szindróma (nedves agy)

Szív problémák

Emésztési problémák

Depresszió

Szorongás

Emlékezet kiesés

Interperszonális problémák

Alvászavarok

3. Az alkoholelvonási tünetek végzetesek lehetnek

Egy másik ok, amiért az alkoholfüggőség olyan veszélyes, hogy az alkohol elvonási tünetei végzetesek lehetnek. Emiatt erősen ajánlott az alkoholméregtelenítés professzionális támogatása, különösen azok számára, akik tartós alkoholfüggőségben szenvednek.

Nincs pontos idővonal az alkoholelvonáshoz, mert minden ember más. A méregtelenítésen áteső személyek egyedi körülményei befolyásolják, hogy mennyi ideig tart, és milyen elvonási tüneteket tapasztalnak.

Az alkoholelvonási idővonalat befolyásoló tényezők

Az egyének több tényezőtől függően eltérően tapasztalhatják meg az alkoholelvonást, például:

Nemük, súlyuk és életkoruk

Alkoholfogyasztásuk időtartama

Alkoholfogyasztásuk súlyossága

Általános mentális és fizikai egészségük

Az alkoholfogyasztás idővonalának áttekintése

Mint fentebb említettük, a pontos időzítés több egyéni tényezőtől függ. De általában egy alkoholméregtelenítésen áteső személy számíthat néhány dologra.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.