Menü

Focizzunk a lelki békénkért

A győztes gól Taika Waititi (Jojo nyuszi, Thor: Ragnarök), az új-zélandi filmes jolly joker, rendező-színész legújabb vígjátéka, amely annyira agyament, hogy megtörtént esetet dolgoz fel. Az Amerikai Szamoa futballválogatottjának mindennapjait láthatjuk a híres 31-0-s vb Ausztrália elleni selejtezőbeli vereségük után. A helyzet dinamikáját pedig a kiégett, lecsúszott európai-amerikai edző (Michael Fassbender) megjelenése okozza a festői kis szigeten. A helyzetkomikum meglepően zseniális, ahogy a nyugati sikerorientált autoriter edző belecsöppen egy kis vallásos közösség, békés és szívmelengető mindennapjaiba. Két külön világ találkozik ebben a minden bája ellenére is tévéfilm keretekkel megáldott könnyed kikapcsolódásnak szánt alkotásban. Ahogy a poénok ülnek, úgy lesz a folyton piáló edző is egyre jobban békében önmagával és az életével.

Finoman szólva is üdítő látni, ahogy a rendező a Jojo nyuszi forgatókönyv Oscarja után végre mintha megint önfeledt önmaga lenne. Mennyivel jobban áll neki ez a humoros, könnyed stílus, mint mikor Christian Bale Shakespeare dráma alakítását próbálta humorossá és eladhatóvá tenni a legutóbbi, meglehetősen szatirikus Thor filmnél. Waititi együtt lélegzik ezzel a habkönnyű sport vígjátékkal és ez mi ránk, nézőkre is ráragad. Nyugodtan lehet röhögni, mosolyogni, megölelni a párunk A győztes gól alatt és ezt meg kell becsülni manapság. Ráadásul a film üzenete abszolút életigenlő. Kedves mementója ez azoknak, akik még az életüket nem az anyagi és másokkal szembeni győzelmekben mérik, hanem csak boldogok akarnak lenni.

A színészek remekül lettek kiválasztva, abszolút hitelesen hat az összkép. Fassbender meg két dráma közt, kicsit haknizott egy jót. Kisujjból megoldja a főszereplő holland-amerikai edző szerepét annak dühkitöréseivel, fanyar humorával és rosszkedvűségével. Ha tehetem, mindig eredeti nyelven nézek filmet, de ezúttal le a kalappal a magyar nyelvű változat előtt, a szamoaiak személyiségéhez nagyon passzoltak a szinkronhangok.

A filmet 18-as karikával adják a világ egyetlen országában, ahol egy transznemű szereplő szerepeltetése kiveri teljesen a biztosítékot. Nem ítélkezem, de a ma az UEFA futballnagykövetként is dolgozó, egykori futballista tényleg transznemű és ő az egyetlen, aki így is pályára is lépett egy férfiválogatottban egy vb selejtezőn. Azonban, ha tetszik, ha nem a filmben ő igenis hangsúlyos helyet kap, sőt megerősíti a vígjáték üzenetét, jelesül, hogy ne játsszuk az agyunkat, hanem csak szeressük magunkat, mindenkit és a focit. Legyünk egyensúlyban a környezetünkkel, tiszteljük értékeinket és néha játsszunk egy jót. Lehet kardoskodni, hogy ez csak egy kiszámítható sportfilm, de kedves, nagyon szerethető és utána garantáltan nyugodtabbak leszünk. Kellemes kikapcsolódás. Soha rosszabbat.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.