Menü

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Már egészen régen felfedezte az emberiség a méhek által gyűjtött és „gyártott” anyagokat, igazából már az őskori barlangrajzok is tanúskodnak erről. A méhek szorgos munkája által a mézet már nagyon rég ismerjük, de van itt még valami, amit nekik köszönhetünk, ez pedig a méhviasz. Az ókori Egyiptomban is használták a hallottak testinek balzsamozásához vagy urnák, koporsók és edények hermetikus lezárásához. A későbbiekben ékszerkészítésre és a mindennapos használatban lévő tárgyak készítésére is igénybe vették. Azonban azt is meg kell említeni, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatása is igen jelentős.

A méhviasz az az anyag, amit a fiatal kis méhek arra használnak, hogy kialakítsák a lépet, mely szükséges a méz tárolásához, a virágpor raktározásához és az újabb méhek kifejlődéséhez is. Ezt a fajta viaszt a méhek a virágpor elfogyasztása után a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmiriggyel állítják elő. Apró kis pelyhek keletkeznek, a méhek „megrágják”, ezzel elérik, hogy képlékennyé, formálható váljon az anyag, ekkor még fehér színe van. Ezután szépen fel tudják építeni a lép rácsos szerkezetét. Ez a szerkezet teljesen szabályos hatszögletű sejtekből áll, ez a legoptimálisabb forma ahhoz, hogy a lehető legtöbb mézet el tuják raktározni.

A méhviaszt rengeteg dologra használják, hiszen vízlepergető, zsírokkal, olajokkal elegyet alkot és száradás után filmréteget képez az adott területen. Ezen tulajdonságainak köszönhetően felhasználják pecsétviaszhoz, autófényezésre, különböző sajtok bevonására is, de előszeretettel kenik fel gyümölcsfák metszésénél a metszett ágak lezárására is. Nagyon sokan használják gyertyaöntésre, hiszen magas olvadáspontja miatt lassabban ég, ezért remek gyertya alapanyag, emellett lángja nem képez koromréteget semmin sem.

Kozmetikumokban gyártásánál is szívesen igénybe veszik jótékony hatását. Mivel a bőrbe nem szívódik fel, hanem csak finom filmréteget képez, így nem engedi a bőr kiszáradását, ezért többek közt a jóminőségű ajakbalzsamok egyik összetevője. Magas A-vitamin tartalma miatt segít a sejtek regenerálódását. Fokozza a vérkeringést, baktériumölő és bőrnyugtató hatású, csökkenti a gyulladásokat és elősegíti a sebek gyógyulását. Gyertyaként használva nem csak kellemes illatot kölcsönöz a lakásnak, hanem a égése során olyan negatív ionok szabadulnak fel, amik magukhoz vonzzák a port, a baktériumokat és a polleneket, így megtisztítva a levegőt.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a növények beporzásának több, mint 70%-áért ők a felelősek, de mézet és méhviaszt is csak, és kizárólag a méhek tudnak előállítani, így mindig figyeljük oda ezekre a kis zümmögő lényekre.

A méhviasz egy minden területen nagyon hasznos dolog, mind egyéb tárgyak gyártásánál, mind a kozmetikumok előállításánál. Óvjuk a természetet, hogy sokáig élvezhessük e méhviasz adta natúr termékek jótékony hatását.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.