Menü

Breadcrumbing - a kenyérmorzsa szórásának jelentése

Emberi kapcsolatainkban sokféle viselkedésformával találkozhatunk, melyek meghatározzák személyiségünket, kivetülnek ismerkedési formáinkra, de sokszor ez az egyik félnek nagyon kellemetlen vagy bizonytalanságot okoz, ilyen a breadcrumbing jelensége is.

Az ember alapvetően társas lény, keresi a párját az életben, de ez nem mindig sikerül a legjobban. Nem is kell feltétlenül párkapcsolatra kihegyezni, amikor ismerkedésről beszélünk, lehet ez egy akár baráti kapcsolat is, de a breadcrumbing inkább a párkapcsolati témában fordul elő legtöbbször. A breadcrumbing kenyérmorzsaszórást jelent és a nárcisztikus személyekre jellemző a leginkább, nevezhető egy érzelmi bántalmazó eszköznek. Presti Ni coach könyvéből többet is megtudhatunk a témával kapcsolatban, ahol egészen részletesen kitér a viselkedés elemeire. A breadcrumbing lényege, hogy az egyik fél úgymond morzsákat szór a másik fél elé, mellyel érdeklődést, flörtölést mutat.

Ezzel a viselkedésével felkelti a másik fél érdeklődését, kialakít egy reménykedést egy kapcsolat kialakítására, de végül nem teljesedik ki a várt kapcsolat. Mondani sem kell, hogy ez a másik, reménykedő félben mekkora sérülést, csalódottságot és magányt hozhat elő. Kissé olyan, mintha a morzsázó feltételekhez kötné a szeretetét, hogy még többet és többet csikarjon ki a szerető félből. Ez ugyanúgy megjelenhet egy munkakapcsolat terén is, amikor a dolgozó előtt elhúzzák a mézesmadzagot, mondjuk egy előléptetéssel kapcsolatban, de az sosem fog megtörténni. Egyenes út vezet a megfelelési kényszerhez mindkét esetben. Kijelenthetjük, hogy ez manipulatív viselkedés.

Felismerhető a jelenség, amikor az ember azt érzi, hogy nem elég jó a másik félnek, hogy nem tesz meg mindent, mert a másik fél elhanyagolja a kapcsolatot. Ilyenkor jön elő az önhibáztatás és csak egy lépés innen a kapcsolatfüggőség, aminél a szenvedő alany már minden pillanatban azt lesi, hogy párjának, főnökének miben kedveskedhet, ezzel is felhívva a figyelmet önmaguk értékére. A manipulatív személy csak akkor ad valamilyen kis morzsát, ha el akar érni valamit és amint megkapta, azonnal visszatér valósi önmagához.

Mindezekkel eléri, hogy az, akit sakkban tart viselkedésével, önmagát marcangolja, lemondjon önállóságáról és mindent megtegyen azért, hogy a kapcsolatában megbecsüljék és szeretethez jusson. Eközben megjelenik a depresszió, a hibás önkép, hogy ő nem elég a szeretethez. Még akkor sem tesz semmit, ha valahol mélyen belül érzi, hogy ez hazugság, de inkább nem néz szembe a fájdalmas igazsággal. Itt lép be a már említett kapcsolatfüggőség. Egy olyan személy esetében, aki ilyen manipulatív kapcsolatba sodródik, mindig szükség van egy külső megerősítésre, támogatásra, hogy ebből ki tudjon szakadni.

A breadcrumbing, azaz morzsaszórás egy olyan jelenség, mely az emberi kapcsolatokat érinti, manipulatív, kihasználja a szeretetre és elismerésre vágyó embereket, ezért nagyon fontos odafigyelni az árulkodó jelekre.

Kommunikációs problémák fajtái

Az önérvényesítés mindenkiben ott van: van, aki erőszakosan nyomul, van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, vagy manipulatív eszközökkel él, hogy elérje célját.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Szorongásos kórképek

A szorongásos zavarok az emberiség leggyakoribb betegségei. Élete folyamán a népesség legalább 25%-a fog megélni valamilyen szorongásos betegséget. Világszerte a családorvosi rendelőkben jelentkezők 30-40%-a szenved szorongásos betegségben. A szorongásos kórképek nőknél 2-4-szer gyakoribbak.