Menü

A ház „mérgei”

Babavárásaim alatt lettem rá figyelmes, hogy mennyi vegyszer van az otthonunkban. Valószínűleg szinte minden háziasszony tisztítószer-repertoárjában megtalálható néhány olyan vegyszer, ami potenciálisan halálos méreg is lehet. Ezeket biztonságosan kell tárolni és alkalmazni, hogy elkerüljük az egészségkárosodást. Melyek ezek a vegyi anyagok?

Ha körül nézünk a lakásunkban, bizonyára találunk olyan anyagokat, vegyszereket, melyek károsak az egészségre és nagyon fontos törekedni a biztonságos használatukra.

Egyik ilyen szer otthonunkban a fehérítő. Bizonyára megtalálható a háztartásban, sokan használjuk, ám tudni kell róla, hogy irritálhatja az orrunkat, a bőrünket, a szemünket és a torkunkat. Ha közvetlenül bármilyen bőrfelületünkkel érintkezik azonnal piros kiütéseket okoz.

Az esetleges szájba kerülése és lenyelése még veszélyesebb, ha véletlenül ez történne, az súlyosan károsítaná a gyomrunkat és nyelőcsövünket, ezért mindig felhívják rá a figyelmet, hogy jól szellőző helyen használjuk és élelmiszerektől távol tároljuk. Szakemberek figyelmeztetnek arra is, hogy semmiképp ne keverjük más anyagokkal, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel.

Mindannyian használunk lefolyótisztítót.

Az igaz, hogy az eldugult lefolyókra megoldást jelentenek, ám a bőrön súlyos sérüléseket okozhatnak, a puszta kipárolgással pedig károsíthatják a szemünket, belélegezve pedig az emésztőrendszerünket, a vesénket és a májunkat is. Lenyelése azonnali halált okozhat.

Védőkesztyű használata nemhogy ajánlott, de szinte kötelező. Csukott ablakok mellett ne használjuk.

Mi a gond a légfrissítővel?

A legtöbb légfrissítőben olyan anyagok vannak, amelyek igen gyúlékony hajtógázok, ezért ezeket soha nem szabad nyílt láng - működésben lévő gáztűzhely, kandalló, gyertya stb. - közelében használni. A légfrissítő használata is körültekintést igényel.

A mosószerekkel mi a helyzet?

A mosószerek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek eltávolítják a szennyeződéseket a ruhákból, ám míg a szennyeseinket tisztává varázsolják, addig szervezetünkre veszélyesek lehetnek. Ha túl nagy mennyiséggel dolgozunk, asztmát okozhat, lenyelve pedig mérgezést. A gyártók nem győzik hangsúlyozni, hogy gyermekektől távol tartandók.

A kárpittisztító is káros?

A szőnyeg- és kárpittisztító szerekben szintén kemikáliák vannak, kipárolgásuk növeli a rák kialakulásának kockázatát, májkárosodást, szédülést, émelygést okozhat. Nyitott ablak mellett kell használni őket és lehetőleg soha ne lélegezzük be, védjük szervezetünket erre alkalmas maszk használatával.

Jön a tél, előkerül a fagyálló folyadék.

Az autókban használatos fagyállók gőzét belélegezve szédülést érezhetünk, lenyelése pedig súlyos vese-, szív- és agykárosodást okozhat, de akár halálos is lehet. Használatakor mindig húzzunk kesztyűt, és tároljuk olyan helyen, ahol sem gyermek, sem háziállat nem férhet hozzá.

A rovarirtó szerek is a veszélyes anyagok közé tartoznak.

Legyen az rovarirtó spray vagy rovarcsapda, ezek többsége mind tele van káros vegyszerekkel. Használatukkor mindig győződjünk meg róla, hogy az nem került evőeszközökre, edényekre. Ha bármelyik szer is a bőrünkre kerül, azonnal mossuk le bővízzel és szappannal.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.