Menü

A ház „mérgei”

Babavárásaim alatt lettem rá figyelmes, hogy mennyi vegyszer van az otthonunkban. Valószínűleg szinte minden háziasszony tisztítószer-repertoárjában megtalálható néhány olyan vegyszer, ami potenciálisan halálos méreg is lehet. Ezeket biztonságosan kell tárolni és alkalmazni, hogy elkerüljük az egészségkárosodást. Melyek ezek a vegyi anyagok?

Ha körül nézünk a lakásunkban, bizonyára találunk olyan anyagokat, vegyszereket, melyek károsak az egészségre és nagyon fontos törekedni a biztonságos használatukra.

Egyik ilyen szer otthonunkban a fehérítő. Bizonyára megtalálható a háztartásban, sokan használjuk, ám tudni kell róla, hogy irritálhatja az orrunkat, a bőrünket, a szemünket és a torkunkat. Ha közvetlenül bármilyen bőrfelületünkkel érintkezik azonnal piros kiütéseket okoz.

Az esetleges szájba kerülése és lenyelése még veszélyesebb, ha véletlenül ez történne, az súlyosan károsítaná a gyomrunkat és nyelőcsövünket, ezért mindig felhívják rá a figyelmet, hogy jól szellőző helyen használjuk és élelmiszerektől távol tároljuk. Szakemberek figyelmeztetnek arra is, hogy semmiképp ne keverjük más anyagokkal, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel.

Mindannyian használunk lefolyótisztítót.

Az igaz, hogy az eldugult lefolyókra megoldást jelentenek, ám a bőrön súlyos sérüléseket okozhatnak, a puszta kipárolgással pedig károsíthatják a szemünket, belélegezve pedig az emésztőrendszerünket, a vesénket és a májunkat is. Lenyelése azonnali halált okozhat.

Védőkesztyű használata nemhogy ajánlott, de szinte kötelező. Csukott ablakok mellett ne használjuk.

Mi a gond a légfrissítővel?

A legtöbb légfrissítőben olyan anyagok vannak, amelyek igen gyúlékony hajtógázok, ezért ezeket soha nem szabad nyílt láng - működésben lévő gáztűzhely, kandalló, gyertya stb. - közelében használni. A légfrissítő használata is körültekintést igényel.

A mosószerekkel mi a helyzet?

A mosószerek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek eltávolítják a szennyeződéseket a ruhákból, ám míg a szennyeseinket tisztává varázsolják, addig szervezetünkre veszélyesek lehetnek. Ha túl nagy mennyiséggel dolgozunk, asztmát okozhat, lenyelve pedig mérgezést. A gyártók nem győzik hangsúlyozni, hogy gyermekektől távol tartandók.

A kárpittisztító is káros?

A szőnyeg- és kárpittisztító szerekben szintén kemikáliák vannak, kipárolgásuk növeli a rák kialakulásának kockázatát, májkárosodást, szédülést, émelygést okozhat. Nyitott ablak mellett kell használni őket és lehetőleg soha ne lélegezzük be, védjük szervezetünket erre alkalmas maszk használatával.

Jön a tél, előkerül a fagyálló folyadék.

Az autókban használatos fagyállók gőzét belélegezve szédülést érezhetünk, lenyelése pedig súlyos vese-, szív- és agykárosodást okozhat, de akár halálos is lehet. Használatakor mindig húzzunk kesztyűt, és tároljuk olyan helyen, ahol sem gyermek, sem háziállat nem férhet hozzá.

A rovarirtó szerek is a veszélyes anyagok közé tartoznak.

Legyen az rovarirtó spray vagy rovarcsapda, ezek többsége mind tele van káros vegyszerekkel. Használatukkor mindig győződjünk meg róla, hogy az nem került evőeszközökre, edényekre. Ha bármelyik szer is a bőrünkre kerül, azonnal mossuk le bővízzel és szappannal.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?