Menü

A hagyományos erkölcsi értékek és az állásszerzés

Az ezredforduló körüli években nem csak a politikai és gazdasági rendszer változásai hagytak mély nyomokat az életünkbe, hanem ezek (sőt az egész világ gyors átalakulása) miatt megkérdőjeleződött sok fontos érték is, amelyhez az egyén igazodni tudott, s ha tükörbe nézett, akkor ott egy derék embert látott. Pedig ezeknek az értékeknek manapság fontos szerepük van az állásszerzésben.

Az állásszerzéssel és a karrierépítéssel foglalkozó könyvek többnyire rendkívül célorientáltan, technokrata módon közelítik meg az állásszerzés és az alkalmazás kérdését. Az a jó munkavállaló, aki kiválóan ért a feladatához, ennek ellátásáért nem akar lehetetlenül nagy összegeket, éjjel-nappal a cége rendelkezésére áll, élete végéig képzi magát és képes a csapatmunkára.

Az efféle megközelítés azonban nem számol azokkal a hagyományos alapértékekkel, amelyektől valaki igazán jó embernek érezheti magát. Tán mondják, de igazán nem vizsgálják, hogy a jelentkező megbízható, lelkiismeretes, becsületes, kollegiális vagy lojális beállítottságú-e. Régen pedig ezek fontos dolgok voltak. Alkalmazottak generációi álltak ugyan annak a cégnek a szolgálatában. A vállalat örült, ha oda viszi apa a fiát, mert a cég biztos lehetett benne, hogy olyan alkalmazottat kap, aki a cég erkölcsi mércéinek megfelelően és odaadóan látja el a feladatát.

Ahogy ritkultak az olyan emberek, akik ezeket a régi értékeket hordozták, egyszersmind fel is értékelődtek. A rendszerváltás után az emberek hatalmas elhalasztott keresletüket, a fogyasztásban is megnyilvánuló szabadságvágyukat azonnal igyekeztek érvényesíteni. Valaha az életre szóló karriercélok között az szerepelt első helyen, hogy tisztességben kell megőszülni. A mostanában tinédzserek között készített felmérések viszont azt mutatják, hogy a primer karriercélt a sok pénz megszerzése jelenti, s azt tartják értékes és sikeres embernek, akinek sok a pénze.

E karriertől és pénztől forgatott világban azonban éppen a hagyományos értékekből gyorsan deficit keletkezett, s a legtöbb munkahelyen ismét keresik azokat a munkavállalókat, akik megtartották maguknak a hagyományos erkölcsi prioritásokat.

A tisztességes, megbízható, lojális, kollegiális vagy egyszerűen csak „rendes, tisztességes” emberek szerepe azokon a munkahelyeken értékelődött fel, ahol az alkalmazottakat nem egy gépezet csavarjainak tekintik, hanem hisznek benne, hogy a munkahelyi közösségek belső kohéziója olyan energiákat szabadít fel, amivel hosszú távon jobb minőség és hatékonyabb tevékenység érhető el.

Ezek az emberek ugyanis nem a fizetésükért dolgoznak elsősorban, hanem a munka öröméért, a munkatársukért, s a fogyasztókért, akiknek örömet okoz, ha e dolgozói közösség által létrehozott kiváló termékeket és szolgáltatásokat elfogyaszthatják. E termékekbe ugyanis nem csak a minőséget építik bele, hanem a cégnek a vásárlói iráni nagyrabecsülését is.

Az emberek éber óráikban összességében több időt töltenek el a munkahelyükön, mint a családjukkal. Így a munkahelyek világa igen jelentős hatással van arra, hogy milyen mintát rajzol ki a társadalom szövete. Ott, ahol a mikroklíma jó, ahol erősek az erkölcsi értékek nem csak munkatársi kapcsolatok, hanem barátságok, szerelmek, s családi sorsok is szövődnek. Egy svéd gyökerű multinacionális cég magyarországi részlegének igazgatója, egy interjúban cége itteni tevékenységnek legfontosabb jellemzőjeként azt említette meg, hogy kétszáz magyar család jól megél belőle. S persze hozzáértette, hogy tevékenységük eközben a mégiscsak a profitban érdekelt tulajdonosok legnagyobb megelégedésére zajlik.

A munkahely megtalálásánál ezért bármennyire is furcsa, mind nagyobb szerepe lesz e hagyományos erkölcsi értékeknek. Egyre több cég lesz ugyanis, amely a vadkapitalizmus 15 évét feledve megbízható, tisztességes embereket akar tudni az alkalmazottai között. Ők ugyanis katalizálják a pozitív erkölcsi folyamatokat. Fel lehet nézni rájuk, hozzájuk lehet fordulni, biztonságot jelentenek, s persze terjesztik saját pozitív hozzáállásukat.

Az emberek nagytöbbsége pontosan tudja, hogy miről is van szó, nem is esik nehezére visszatalálni e békebeli világba. Sőt talán megnyugvással fogadja, hogy a gyorsan előrejutni, gyorsan pénzt keresni, gyorsan fogyasztani zászlói mellett olyan útjelzőket is talál, amelyekben meg lehet kapaszkodni, ha válaszút elé érkezik, vagy ha a nagy rohanásban elvesztett önmagát igyekszik megtalálni.

Ezért aztán, aki állásinterjúra megy, ne lepődjön meg, ha életfelfogását firtató szokatlan kérdéseket is kap. Az emberi és a termékekben, szolgáltatásokban megmutatkozó minőséget kereső cégkultúra, illetve az egyéni értékek lehetséges harmóniájára mind több helyen kíváncsiak. E helyeken ugyanis komolyan is veszik, amit a cégtulajdonosok és vezetők többsége pontosan tud, hogy a vállalatok tőkéjének átlagosan több mint a kétharmada alkalmazottaikban fekszik.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!