Menü

A ginseng 10 meglepő mellékhatása

A ginsengben sok aktív összetevő található, a legfontosabbak a ginsenosidok vagy panaxosidok. A ginsenget régóta használja a hagyományos és a természetes orvoslás is az emberek egészségi állapotának növelésében és a betegségek leküzdésében. Adaptogénként tartják számon, olyan anyagként, amely segíti a szervezet természetes öngyógyítását. Sokféle egészségügyi probléma esetén használják, mint például fertőzések, hajhullás, stressz, merevedési zavarok és még a rák esetében is.

1. Álmatlanság, fejfájás és hányinger

A ginseng leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az alvászavar, vagy inszomnia, a fejfájás, a hányinger és az emésztési panaszok. Ezek a tünetek nem súlyosak de mindenképp kellemetlenséget okoznak.

2. Szívproblémák

A ginseng felgyorsítja a szívverést és növeli a vérnyomást, amely súlyosbíthat egyes már fennálló keringési zavarokat. A magas vérnyomásúak, illetve azok, akiknek már volt szívrohamuk, ginseng fogyasztás előtt mindenképp konzultáljanak orvosukkal.

3. Terhesség és szoptatás

A ginseng gyerekek és kisbabák számára nem biztonságos. A terhesség alatt való fogyasztása vetéléshez és születési rendellenességekhez is vezethet. A szoptatós anyáknak is kerülniük kel, mivel megmérgezheti a kisbabát.

4. Csökkenti a vércukorszintet

A ginseng drasztikusan csökkentheti a vércukorszintet, gyógyszeresen kezelt cukorbetegek orvosi konzultáció nélkül ne fogyasszák, mert a ginseng és a gyógyszerek együttes hatására drasztikusan csökkenhet a vércukorszint.

5. Érgyulladás

A nagy mennyiségű ginsengbevitel agyérgyulladást okozhat, amely akár stroke-hoz, lázhoz és fejfájáshoz is vezethet.

6. Gátolja a véralvadást

A ginseng gátolja a véralvadást, mivel hígítja a vért, tehát anticoagulánsként viselkedik, ezzel növelve a vérzés kockázatát. Műtét előtt ajánlott kerülni, mivel operáció utáni vérzési problémákhoz vezethet. Azok, akiknek véralvadási problémáik vannak, konzultáljanak orvosukkal ginsengfogyasztás előtt.

7. Allergiás reakciók

A ginsengallergia tünetei: fulladás, viszketés, kiütések, stb. A legsúlyosabb alllergiás reakciók akár halálosak is lehetnek.

8. Skizofrénia

A ginseng magas dózisban hatással van a szervezet neurotranszmittereire. Ezek vegyi anyagok, amelyek üzenetet szállítanak az idegsejtektől a többi sejthez. A ginseg és egyes antipszichotikumok együttes szedése módosíthatja a neurotranszmitter szintet a skizofrániás vagy egyéb mentális betegségekkel küzdő személyek szervezetében.

9. Vérnyomás

A ginseng vérnyomásra gyakorolt hatása vitatott, mivel egyes esetekben növelte, más esetekben csökkentette azt. A vérnyomásproblémákkal küzdőknek erősen ajánlott az orvosi konzultáció ginseng fogyasztása előtt, így elkerülhetik a nem várt mellékhatásokat.

10. Egyéb mellékhatások

A hosszantartó és folyamatos ginsengfogyasztás vérzési zavarokhoz vezethet, illetve ödémához, szívritmuszavarokhoz, látási zavarokhoz, száj és ajak szárazsághoz és viszketéshez.

Összegezve, a ginseng fogyasztása rendkívül jótékony, azonban érdemes mértékkel fogyasztani, mértéktelen fogyasztása akár súlyos mellékhatásokhoz is vezethet.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.