Menü

A fülzúgás okai és kezelési módja

A fülzúgás (tinnitus) teljesen tönkreteheti a mindennapokat, hiszen nagymértékben csökkenti a koncentrációs képességet, ami a munkában és a magánéletben nyújtott teljesítményünket is porig rombolhatja. A fülzúgás tehát nem játék, ugyanis magas vérnyomás vagy súlyosabb betegség is lehet a probléma forrása. Milyen betegségek okozhatnak elviselhetetlen fülzúgást, és hogyan kezelhető a tinnitus? Mutatjuk!

A tinnitus jelentése fülzúgás. Fontos leszögezni, hogy a fülzúgás nem önálló betegség, hanem valamilyen háttérben meghúzódó betegség jellegzetes tünete. Ugyan az orvostudomány még nem tud magyarázatot adni rá, hogy miért és hogyan alakul ki fantomzaj a fülben és az agyban, de a modern vizsgálatoknak és kezelési módoknak köszönhetően a fülzúgás már hatékonyan kezelhető.

A fülzúgás tünetei

Habár a fülzúgás önmagában egy tünet, de számos típusa létezik, és több kísérő tünettel is együtt járhat. Sőt, a fülzúgás sem mindig ugyanolyan formában tapasztalható, mivel vannak, akik inkább éles hangot tapasztalnak, és vannak. akik tompa lüktetésről számolnak be.

NÉZZÜK A KONKRÉT TÜNETEKET:

Fülcsengés, fülsípolás

Féloldali fülzúgás

Pulzáló, lüktető hang a fülben

Fejzúgás

Halláscsökkenés

Szédülés

Láz

Ha ezen két tünet közül csak az egyiket is tapasztaljuk, egy percig se halogassuk az orvos felkeresését, hiszen szédülés fennállásakor magas vérnyomás, láz esetén pedig középfülgyulladás lehet a fülzúgást kiváltó ok.

A FÜLZÚGÁS LEGGYAKORIBB OKAI

“Miért sípol a fülem?” – erre a kérdésre csakis alapos vizsgálatok után lehet pontos választ adni, hiszen számos betegség okozhat fülzúgást vagy sípolást. Mutatjuk, melyek ezek:

Izom eredetű fülzúgás

A rágóízületi izmok feszessége, elégtelen működése könnyen okozhat fülzúgást vagy fülcsengést. Azonban egyes páciensek zúgás vagy csengés helyett olyan morajlásról számolnak be, mintha bogarak zümmögnének vagy lepkék csapkodnák szárnyaikat a füleikben.

Ér eredetű fülzúgás

Az erek tágulása szintén fülzúgást okozhat, ekkor a betegek a kellemetlen fantomzajt a szívdobbanások ütemével együtt hallják. Gyakran a középfülgyulladás során a középfül nyálkahártyájában tágul ki az ér, aminek következtében a fokozott véráramlás okoz zúgást.

Dobhártya károsodás

Akár hangos munkakörnyezetben dolgozunk, vagy éppen előszeretettel hallgatjuk a legnagyobb hangerőn kedvenc zenéinket, a dobhártyánk a terhelés hatására jelentősen károsodhat. Ennek egyik tünete lehet a fülzúgás, azonban a halláscsökkenés és a fül váladékozása sem ritka a panaszok között. A dobhártyán pedig egy kisebb repedés is bőven elegendő lehet ahhoz, hogy magas frekvenciájú fülzúgás tegye tönkre a mindennapokat.

Fülviasz felhalmozódása

Alapvetően a fülviasz védelmező szerepet lát el, hiszen óvja a hallójáratot a kosz bejutásától és a baktériumok elszaporodásától. Azonban ha túl sok fülzsír halmozódik fel a hallójáratban, az egyrészt irritálja a dobhártyát, másrészt pedig a hallást is rontja, és fülzúgás alakulhat ki. Természetesen a túl kevés fülviasz sem megfelelő, mivel hiányában a kosz és a baktériumok ellenállás nélkül jutnak be a hallójáratba.

Magas vérnyomás

A tartósan fennálló magas vérnyomás az érfalak meszesedését és rugalmasságuk csökkenését is maga után vonhatja. Ha a belső fül vérkeringésével gondok vannak, a fülzúgás az egyik legkorábban jelentkező panasz lehet, ami csak akkor enyhül, ha a hipertóniát kezelik, azaz a vérnyomás visszaáll a normálisra.

Középső- vagy belsőfül probléma

A középső- vagy belsőfül-gyulladását baktériumok vagy vírusok okozhatják. Gyulladás esetén a fül kipirosodhat és meg is duzzadhat, ezért ha a fülzúgás mellett az előbbi tüneteket tapasztaljuk, jó eséllyel gyanakodhatunk gyulladásra.

Fülcsepp használatával általában néhány nap alatt megszűnik a probléma, de ha egy hét után sem enyhülnek a tünetek, nem szabad várni az orvos felkeresésével.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.