Menü

Húsmentes étrend hatása a sportteljesítményre

Minap a Netflixen egy sporttáplálkozással kapcsolatos dokumentumfilmet néztem (a címe nem jut eszembe, de mivel reklámot amúgy sem csinálhatok, ez most nem is fontos) A film kitért arra, hogyan hat pozitívan a növényi étrend a sportteljesítményre, s ehhez megszólaltattak híres sportolókat, nagyon érdekesnek találtam a tapasztalataikat.

Vajon hogyan hat a vegetáriánus / vegán étrend a sportolók és különösen az állóképességi sportolók számára? Biztonságos? Javítja a teljesítményt? Ezek a kérdések felmerülnek azok körében, akik sportolóként szeretnének növényi alapú étrendre áttérni.

Az elmúlt pár évben a növényi alapú étrendeknek nőtt a népszerűségük, s a figyelem középpontjába kerültek, egyrészt a súlycsökkentés tekintetében találták hatékonynak, másrészt környezettudatos, s nem utolsó szempont, hogy állatjogi támogatók is felszólalnak mellette.

Mint mindennek, a vegetáriánus értendnek is vannak előnyei, hátrányai.

Akik a húsalapú étrend mellett döntenek, ők a csökkent B12 és D vitamin, illetve a fehérjeszinttel érvelnek, s azzal, hogy ezek kulcsfontosságúak a sportteljesítményhez. Véleményük szerint a növényi fehérjék hátrányai közé tartozik, hogy a növényi alapú fehérjék nem szívódnak fel olyan jól, mint az állati fehérjék, illetve sok növényi alapú fehérjéből teljesen hiányoznak az aminosavakra jellemző tulajdonságok.

Ezzel szemben álljon itt a növényi étrendek követők álláspontja (ez pedig a filmből is kiderül), szerintük a sporthoz a fő energiát nem a fehérje és a zsír adja, hanem a szénhidrát, mely a növényi étrendből tökéletesen fedezhető, nem mellesleg a növényi étrenddel stabil vércukorszint állítható be. További előny, hogy az állati fehérjék órákig tartózkodnak a bélrendszerben, míg a növényi fehérjéket egy-két óra alatt építőelemeire bontja a szervezet.

Érvelnek azzal is, hogy a regenerációt lassítják az állati zsírok, míg a növényi étrend az izomláz csökkentésében is segít.

A növényi alapú étkezés egyik előnye, hogy kizárja a gyulladáskeltő, állati eredetű zsiradékokat. Az állati élelmiszerek mind savas irányba tolják a szervezetünk pufferrendszerét, ezzel ellentétben a zöldségek mind bázikus kémhatásúak.

Növényi étrendet követő sportolók szerint, ha növényi alapon étkezünk, akár evés után egy órával már futhatunk is, míg az állati eredetű ételek esetében három-négy óra is szükséges lehet, hogy az ételt megemésszük, és ne okozzon gondot az edzésen.

A növényi alapú étrendnél elengedhetetlen a gondos tervezés, hogy minden tápanyagszükségletet kielégítsünk. Egy dietetikus szakmai útmutatása hasznos lehet a növényi étrendre való áttéréskor.

Sportolóként tudom, hogy szeretjük feszegetni a határokat, szeretünk új dolgokat, új étrendet, új edzéstervet kipróbálni, ezért akinek felkeltette érdeklődését a növényi étrend, annak azt javasoljuk, hogy megfelelően összeállított étrenddel tegyen egy próbát, s figyelje meg a hatásait.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.