Menü

Sebgyógyítás sebtében

A háztartási balesetek során a védelmet nyújtó bőr megsérülhet, s "nyitott kapuként" elősegítheti a kórokozók szervezetbe jutását. Szakszerű sebellátással megakadályozhatjuk az elfertőződést, de ehhez egyet s mást a patikából is be kell szerezni.

Égési balesetek során a megégett területet tartsuk hideg víz alá 10-15 percig, így egyrészt az erek összehúzódása révén mérsékeljük a szervezet folyadékvesztését. Másrészt a hűtőhatás a fájdalom enyhítésében is segít. Az égés, forrázás után savóval teli hólyagok jelenhetnek meg, melyek átszúrása szigorúan tilos! Nagyobb területre kiterjedt égési sérülések esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz, aki a sérült bőrfelület ellátásán kívül a szervezet által veszített folyadék mennyiség pótlásáról is gondoskodik.

Felületi vágások, metszések, horzsolások kezeléséhez az érintett terület hideg vizes öblítése általában elegendő a fájdalom enyhítésére. Ha a sérülés mélyebbre hatol a bőr felső rétegénél, ha a seb nagyobb kiterjedésű, vagy erősen vérzik, akkor orvosi segítségre van szükség.

Fertőtlenítők - Mikor melyiket?
A kereskedelmi forgalomban kapható szappanok és tisztítószerek többségének nincs kifejezett fertőtlenítő hatása. Arra alkalmasak csupán, hogy a bőrfelületen összegyűlt szennyeződéseket, elhalt hámsejteket és az átmenetileg megtapadt baktériumokat eltávolítsák. A mindennapos tisztálkodás során azért sincs szükség fertőtlenítő szerek használatára, mert a bőrflórához tartozó jótékony hatású baktériumok is elpusztulhatnak.

Gyógyszappanok, kozmetikumok alkotórészeként gyakran alkalmaznak benzalkónium és cetilpiridinium sókat - ún. invert szappanokat -, melyek önmagukban is rendelkeznek fertőtlenítő, baktériumölő és gombaellenes hatással. Vizes oldatuk erősen habzik. Bőrfertőtlenítésre való alkalmazásuk eredményességéről megoszlanak a vélemények, mivel a bőrfelületen kialakuló szappanfilm alatt a baktériumok továbbra is szaporodhatnak. Használatuk során arra kell ügyelni, hogy a normál szappan maradványait alapos vizes kézöblítéssel el kell távolítani, hiszen azok közömbösíthetik az invertszappanok hatását.

Az oxidáló hatású fertőtlenítőszerek közül a hidrogén-peroxidot tartalmazó tabletta széles körű használatát kettős hatása indokolja: egyrészt a hidrogén-peroxidból kataláz enzim hatására oxigén keletkezik, ami a sebet szagtalanítja és tisztítja, másrészt a véralvadást gyorsítja, vérzéscsillapító hatású. A tablettát csak külsőleg alkalmazzuk, vízben való oldását követően a használati utasításnak megfelelően közvetlenül a sebbe kell helyezni. A híg hidrogén-peroxid oldat használata sebmosásra, kötések átnedvesítésére javasolt. A hidrogén-peroxid igen reakcióképes vegyület, más szerekkel való együtt alkalmazása előtt feltétlenül ajánlott a készítményhez mellékelt betegtájékoztató elolvasása.

Az elemi jódot tartalmazó alkoholos jódoldattal a sebek környékét ajánlott fertőtleníti. Az oldat színének halványulása a jód mennyiségének csökkenését jelzi a készítményben. A jódot komplexben tartalmazó termékek kiválóan alkalmasak bőrfertőtlenítésre, sebek, fekélyek kezelésére. A jód a bőrre ecsetelve enyhe izgató hatást fejthet ki, ami még kifejezettebb nyálkahártya-kezelés esetén. Jódallergia esetén más készítmény használata indokolt.

A hámosítást elősegítő készítmények védőréteget képeznek a bőrön, és így azt erősebbé, ellenállóbbá teszik. Fokozzák a szövetek regenerálódását, sarjadzást elősegítő hatásuk van. Az ebbe a csoportba tartozó szerek szinte mindegyike vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, használatuk során mellékhatásról nagyon ritkán számoltak be.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?