A zöldalma bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása
- Dátum: 2023.10.06., 05:53
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- ásványi anyagok, egészség, gyümölcscukor, hajnövekedés, korpásodás, zöldalma, zsír
A zöldalma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Számos tápanyagot tartalmaz, például proteint, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot. Ezek nem csak enyhítik az emésztési problémákat, de hatékonyan csökkentik a vér koleszterinszintjét, stabilizálják a vércukor szintet és növelik az étvágyat.
A zöldalma egészségre gyakorolt jótékony hatása
1. Magas rosttartalom:
Sokféle alma található a boltok polcain, általában a pirosak és a zöldek a leggyakoribbak, melyek közül az utóbbi kissé savanyú, de édes ízű.
A zöldalma sok rostot tartalmaz, amelyek tisztítják a szervezetet és serkentik az anyagcserét, így a bélmozgásokat is. Tanácsos az almát a héjával együtt elfogyasztani.
2. Ásványi anyagok:
A zöldalma számos ásványi anyagot tartalmaz nyomokban, például vasat, cinket, rezet, mangánt, káliumot, stb., amelyek létfontosságúak az egészséges szervezet számára. A vas például növeli a vérben az oxigénszintet és serkenti az anyagcserét.
3. Alacsony a zsírtartalma:
A zöldalmát azok is fogyaszthatják, akik figyelnek a súlyukra. A fogyókúrázók és a rendszeres testmozgást végzők mindenképp egyenek meg egy almát naponta. A zöldalmában lévő anyagok összegyűjtik a zsírt az erek faláról, így segítenek a megfelelő vérkeringés fenntartásában, így megakadályozzák a szívroham kialakulását.
4. Meggátolja a bőrrák kialakulását:
Mivel a zöldalma C-vitamint tartalmaz, megakadályozza, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek a bőrsejtekben, így csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.
5. Gazdag antioxidánsokban:
A zöldalma olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítik a sejtek felépülését és megfiatalodását. Ezenkívül hozzájárul az egészséges és ragyogó bőrhöz is. Továbbá az antioxidánsok védik a májat és biztosítják annak megfelelő működését.
6. Egészséges és erős csontok:
A zöldalma megakadályozza a reuma kialakulását, mivel segíti a pajzsmirigy működését.
7. Megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását:
Napi egy alma elfogyasztásával csökkenthető az öregkori idegbetegségek (mint például az Alzheimer-kór) kialakulásának kockázata.
8. Megakadályozza az asztma kialakulását:
Igyon rendszeresen almalevet, így csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát, amely egy túlérzékenységi allergiás probléma.
9. Cukorbetegség:
Az alma meggátolja a cukorbetegség kialakulását.
10. Gazdag A- , B- és C-vitaminban:
A zöldalma gazdag A- , B- és C-vitaminban, ezért hatékonyan képes megvédeni a bőrt a szabadgyökök hatásaitól, így belülről biztosítja, hogy a bőr ragyogó maradjon.
A zöldalma bőrre gyakorolt jótékony hatása
11. Öregedésgátló:
A zöldalma kiváló öregedésgátló hatású gyümölcs, mivel a benne található antioxidánsok és rostok sokáig rugalmasan és fiatalosan tartják a bőrt.
12. Szebbé teszi a bőrt:
A zöldalmát tartalmazó arcpakolás mélyen hidratálja a bőrt és eltünteti a ráncokat, miközben szebbé teszi az arcbőrt.
13. Táplálja a bőrt:
Mivel gazdag vitaminokban, a zöldalma táplálja a bőrt és kiválóan ki is világosítja a bőrszínt.
14. Bőrproblémák:
A zöldalma számos vitaminhiányból fakadó bőrprobléma kialakulását megakadályozza.
15. Pattanások:
A zöldalmával hatékonyan kezelhetőek a pattanások is, mivel az alma rendszeres fogyasztásával megakadályozható a pattanások kialakulása.
16. Eltünteti a szem alatti sötét karikákat:
A zöldalmával eltüntethetőek a szem alatti sötét karikák, így a szemek felfrissülnek.
A zöldalma hajra gyakorolt jótékony hatása
17. Korpásodás:
A zöldalma leveléből és héjából készült krém hatékonyan használható a korpásodás megszüntetésére, csak használja a krémet samponként. A zöldalma levével ugyanezt a hatást érheti el, ha rendszeresen átmasszírozza a lével a fejbőrét.
18. Serkenti a hajnövekedést:
A zöldalma erősíti a hajszálakat, ezért serkenti a hajnövekedést és megakadályozza a hajhullást.
A zöldalma kiválasztása és tárolása:
Az alma elég kényes gyümölcs, ezért nagy figyelmet kell fordítani a kiválasztására és a tárolására.
A zöldalma kiválasztása:
• Az alma vásárlásánál válassza a kemény, fényes, szép színű almákat, amelyek nem sérültek.
• Ha lehetséges, inkább vásároljon almát egyesével, mint előre csomagolva, így akár meg is szagolhatja a gyümölcsöt. Ha az alma kellemetlen szagú, ne vegye meg.
A zöldalma tárolása:
Az almát a legjobb a hűtőben tárolni. Csomagolja be az almákat egy légmentesen zárható műanyag tasakba, hintse meg egy kis vízzel, és helyezze a hűtő leghidegebb részébe. Így az alma akár 2-3 hétig is friss maradhat.
Szobahőmérsékleten is tárolható az alma, de csak rövid ideig. Ilyenkor viszont rendszeresen ellenőrizze az almákat, mivel így gyorsabban kezdenek érni és rohadni, mint a hűtőben tárolva.
Az alma felgyorsítja más gyümölcsök érését, mivel egy természetes gázt, úgynevezett etilént bocsát ki magából. Ha ki szeretné használni az alma ezen tulajdonságát, csomagolja be egy műanyag tasakba a még éretlen gyümölcsökkel együtt.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.