Menü

Farkasvakság

A szemet sokféle probléma érintheti, fájdalmat okozhat a látás romlása, zavarhatja az erős fény, vagy akár a szürkület és sötétség, mely komoly befolyással lehet életünkre.

A farkasvakság egy betegség, aminél az ember szürkület és sötétség esetén sokkal rosszabbul lát, mint nappal. Ez azért van, mert a szem nem képes alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez. Főként gépjármű vezetésnél lehet ez nagy probléma, hiszen ilyenkor a vezető egyén nem képes felmérni a közúti közlekedés helyzeteit, nem látja jól a környezetét.

A betegség oka az, hogy a szem ideghártyájának szélén található idegsejtek, vagyis pálcikák nem funkcionálnak megfelelően. A pálcikákban egy úgynevezett rodopszin nevű kémiai anyag található, mely nagyon fényérzékeny, azaz fény hatására lebomlik. Amikor sötétedik, ez az anyag újra felépül, amihez viszont A-vitaminra van szükség. Ha nincs kellő mennyiségű A-vitamin a szervezetben, akkor ez a felépülési folyamat lassabban történik meg, ilyenkor szürkületi vakság alakul ki, azaz látásromlást észlelünk.

Legtöbbször 2-5 éves gyermekeknél és terhes nőknél diagnosztizálják a betegséget, hiszen ezekben az esetekben alakulhat ki legtöbbször ez a vitaminhiány. Van egy másik oka is a betegség kialakulásának, amit retinitis pigmentosanak hívnak. Ez egy örökletes betegség, melyre jelenleg nincs gyógymód. Akinél ez a kór okozza a problémát, azoknál megfigyelhető, hogy a szem ideghártyájának sejtjei gyorsabban öregednek, a pálcikák a sötétség hatására gyorsabban pusztulnak. Emellé társulhat a látótér körkörös szűkülése, végül a látótér csőszerű beszűkülése.

Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy kulcslyukon keresztül kéne a világot szemlélnünk. Előfordulhat, hogy homályos foltok jelennek meg szemünk előtt vagy rohamosan romlik látásunk.

Az A-vitamin hiány által kialakult farkasvaksággal élők tapasztalhatnak még szemszárazságot, többször előforduló bőr- és nyálkahártya betegségeket, töredezettebb körmöket és hajvégeket, és az immunrendszer ellenállóképességének romlását is. Súlyosabb esetben kialakulhat fényérzékenység, magasfokú látásromlás, végül teljes vakság is. Megfelelő vitaminbevitel esetén a tünetek gyorsan javulnak, de ehhez az is kell, hogy időben felfedezzék a problémát, mivel, ha a vakság kialakul, azt visszafordítani már nem lehet.

Az A-vitamin egy zsíroldékony vegyület, testünk képes raktározni, és gyanú esetén érdemes orvosunkkal, gyógyszerészünkkel beszélni arról, hogy milyen formában tudjuk pótolni a hiányt. Természetes közegben is megtaláljuk ezt a vitamint, a sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök és a narancs is bővelkedik benne, de tejtermékekben, leveles zöldségekben és a halakban is megtalálható.

A farkasvakság kezdeti tüneteinél már fel kell keresni orvosunkat, hiszen veszélyes helyzeteket idézhet elő, emellett, ha időben elcsípjük, esélyünk van vitaminpótlással visszafordítani az egészséges állapotot, és megőrizni látásunkat.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.