Menü

A fogszuvasodás stádiumai

A fogfájás egyik leggyakoribb oka a fogszuvasodás. A fogszuvasodás a fogzománc megbomlásával kezdődik, amely a fog felszínén lyukkezdeményeket hoz létre. A szuvasodást a lepedékben található baktériumok által termelt savak idézik elő. A lepedék egy vékony, ragacsos réteg, amelyet a szájüregben visszamaradó cukortartalmú anyagok lebontása révén a nyálban található protein képez. A fogszuvasodás egyes formái elkerülhetők a helyes szájápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel.

Első stádium: fehér pöttyök

A fogszuvasodás első fázisát a fogfelszínen megjelenő krétafehér pöttyök jelzik. Ezek kialakulásának oka a kalciumhiány és a lepedék. A lepedékben megtapadó baktériumok anyagcseréjükkel az elfogyasztott ételekben található cukrot savvá alakítják. A keletkezett savak megbontják a fogzománc anyagát, ezt a jelenséget hívják a fogfelszín elmésztelenedésének. Ekkor, a megfelelő kezeléssel a fogszuvasodás még megállítható. A teendőket, - például a helyes fogmosási technikát, illetve a fluoridtartalmú fogkrém és a fluoridkezelés alkalmazását – a fogorvossal kell egyeztetni.

Második stádium: zománckopás

A fogszuvasodás második stádiumában a fogzománc megrepedezik a fogfelszín alatt. Ebben a stádiumban az ásványi anyagok természetes utánpótlása már nem tudja visszaépíteni a fogzománcot és a hiányzó kalciummennyiséget, ezért a fog belsejében elváltozások keletkeznek. A szuvasodás tovább folytatódik, kockáztatva a fog felületének visszafordíthatatlan pusztulását. A fogfelszín megbomlásakor azonnal fogorvoshoz kell fordulni!

Harmadik stádium: dentinromlás

A fogszuvasodás harmadik stádiuma a dentinromlás. Kezelés hiányában a baktériumok által termelt savak tovább bontják a fogzománcot, és az elváltozás közelít a dentinhez. Dentinnek a fogzománc és a pulpa közötti réteget nevezzük. Ha a szuvasodás átterjed a dentinre, akkor a fogfájás felerősödik, és az érintett fogban éles fájdalom léphet fel. Ha a kalcium- és foszfáthiánynak köszönhetően bizonyos mennyiségű felszín alatti zománc már meggyengült, akkor idővel megbomlik és a fog kilyukad. Ekkor általában a fog helyreállításához fogtömés válik szükségessé.

Negyedik stádium: a szuvasodás átterjed a fogbélre

A pulpa a fog központja. Élő szövetek és úgynevezett odontoblaszt sejtek alkotják. A fogbél sejtjei állítják elő a dentint, és a dentin tölti ki a fogzománc és a pulpa közötti részt. Ha a fog belső szerkezetét elérik a baktériumok, akkor genny keletkezik, amely óhatatlanul elpusztítja a fog belső véredényeit és idegeit. Ezt a jelenséget fogfájás kíséri, amely folyamatos fájdalomérzettel jár. Ebben a stádiumban leginkább már csak a gyökérkezelés segíthet.

Ötödik stádium: üregképződés

Az üregképződés a fogszuvasodás végső és egyben messze a legfájdalmasabb stádiuma is. Amikor a fertőzés eléri a foggyökér csúcsát, átterjedhet a kapcsolódó csontokra is. Az íny és a nyelv gyakran bedagad, (akár a beszédképességet is gátolva), és a keletkező genny további betegségeket alakíthat ki. Ilyenkor már esetenként fogászati műtétet kell végrehajtani.

Hatodik stádium: fogvesztés

Ha a fogszuvasodást egyik stádiumban sem kezelték, akkor fogvesztés következik be, tehát a fogat ki kell húzni.

A fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás könnyen kezelhető. Kialakulásának megelőzéséhez az alábbiakra kell odafigyelnünk:

Szigorú szájápolási rutin betartása – használjunk fluoridos fogkrémet és szájöblítőt, valamint mossunk fogat professzionális módon, elektromos fogkefével! Ezzel fenntartható a szájüreg egészsége, ezáltal pedig megelőzhető a fogszuvasodás.

Kerüljük a sok cukrot tartalmazó étrendet és a nassolást! Igyunk kellő mennyiségű vizet: a megfelelő vízbevitellel elérhető, hogy a szájüregben elegendő nyál termelődjön. A nyál táplálja a fogzománcot és tisztítja a szájüreget.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

A szemszárazság kialakulása, tünetei és kezelése

A vörös és viszkető szem ma már nem csupán az idősebb korosztály problémája. Egyre több fiatal is szenved tőle, különösen azok, akik napjuk túlnyomó többségét képernyő előtt töltik. A modern életvitel, a mesterséges fények és a légkondicionált környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látószervünk természetes védelmi rendszere – a könnyfilm – felboruljon.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.