Menü

Mi az a ketózis?

A ketogén étrendben szereplő „keto” szó abból származik, hogy a test ilyenkor glükóz helyett egy alternatív energiaforrást használ amit ketonoknak nevezzük. Ez egy alternatív üzemanyag-forrás a test számára, amelyet akkor használ ha nincs elegendő glükóz a rendszerben.

A ketonok főként akkor keletkeznek, ha nagyon kevés szénhidrátot vagy nagyon kevés kalóriát eszünk.

Ketogén étrend esetén az egész test átvált zsírok égetésére. A keto hybrid motor ilyenkor beindul a testben. A zsír, mint “alternatív” energia elkezd elégni a hogy többnyire zsírral működjön. Amikor az inzulinszint nagyon alacsony lesz, a zsírégetés drasztikusan növekedik. Ha ez egyre többször megtörténik akkor Időről időre a test egyre könnyebben fér hozzá a zsírpárnákhoz, és a keto hybrid motor egyre többet lesz képes bekapcsolni.

A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, moderált fehérjetartalmú, zsírban gazdag étrend. A ketózis állapotában a szervezet fő üzemanyaga a zsír, és a zsír anyagcseréje során keletkező ketontestek. A ketogén étrend hatására a vércukor- és az inzulinszint lecsökken, ezért a szervezet nagyszerűen képes energiát nyerni a zsírsavakból, és ketontestekből.

Normál étrend mellett az agy és a többi belső szervünk is glükózt használ fel energia gyanánt viszont, ketózisban elkezd ketontesteket hasznosítani. A testünk nagyszerűen képes alkalmazkodni a ketogén étrendhez, hiszen a sejtjeink többsége ügyesen hasznosítja a zsírsavakat és/vagy a ketontesteket.

A ketogén táplálkozás fantasztikus választás ha fogyni szereténk, de vannak más, előnyei is, például kisebb éhség érzet és a folyamatos magas energiaszint. Hiszen a vércukor leesésével beindul a keto hybrid motor és nem fogunk hipoglikémiás tüneteket érezni, hanem beindul a zsírégetés.

Amikor a szervezet ketonokat állít elő zsírból, beindul a keto hybrid motor és a test ketózis anyagcsereállapotba lép. A táplálkozáson túl a böjt a leggyorsabb módja, hogy elérjük ezt az állapotot, de nem feltétlenül szükséges éheznünk, hiszen a ketogén táplálkozással éhezés nélkül tudunk zsírt égetni.

A keto diéta másrészt ketózist eredményez, és határozatlan időre is fogyasztható. A böjtnek számos előnye van – beleértve a fogyást is – anélkül, hogy böjtölnie kellene.

Hogyan készülnek a ketontestek?

A ketonoknak három formájuk van (AcAc, BHB, aceton) és zsírégetés közben energiafelhasználás céljából acetoacetát, majd BHB keletkezik, melléktermékként pedig megjelenik az aceton is. A legtöbb szervünk tökéletesen fel tudja használni a ketonokat ahhoz, hogy energiát nyerjen belőlük. A ketonok a májsejtek energia-gyáraiban (mitokondriumokban) készülnek úgy, hogy a megérkező zsírsavakat egy transzferáz enzim elszállítja a mitokondriumba, ahol azok további biokémia folyamatok ketontestekké alakítanak, ez a ketogenesis folyamata

A ketonok száma alvás, illetve böjtölés közben is megnő.

A biokémia alapismeretek során világossá válik számunkra, hogy minél hamarabb csökkentjük a bevitt szénhidrát mennyiségét, annál könnyebben tudunk felkészülni a ketogén diétára és annál kevésbé lesz nehéz az átállás.

Összefoglalva: A ketogén táplálkozás egy anyagcsere folyamatra épülő diéta, melynek számos jótékony hatása mellett a súlyvesztés csak az egyik pozitív hatása.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?