Menü

5 jel, hogy manipulálnak a párkapcsolatodban

A manipuláció felismerhető. A toxikus párkapcsolatokban egy igen gyakori eszköz, ami miatt az elszenvedő gyakran megkérdőjelezi, hogy még mindig megvan-e a józan esze. Most összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek segítenek abban, hogy felismerjük, ha a manipulálás áldozatai lettünk.

1. Elgondolkozol, hogy veled van a baj?

Ha már túlzottan kételkedsz önmagadban, és abban, hogy biztosan te vagy minden probléma forrása, akkor könnyen lehet, hogy valójában manipulálnak téged. Ha azt érzed, hogy a párod mindenre, amit mondasz talál egy érvet, amivel megfordíthatja, és rád háríthatja a gondokat, akkor lehetséged, hogy el kell gondolkodnod a kapcsolatotokon, ugyanis olyan nincsen, hogy minden szituációban csak te lehetsz a hibás.

2. Állandó bűntudatot érzel

Gyakori jel, ha állandó bűntudatot érzel, ahogy viselkedsz, mert a másik személy kiharcolja belőled, hogy így érezd magad, ha esetleg nem úgy cselekszel, ahogy neki jó. Egy példa, ha mondjuk egy szabadnapot otthon töltesz, de túl fáradt vagy, ezért egész nap csak sorozatot néztél, de a partnered szóvá teszi, hogy miért nem neki kedveskedtél egy vacsorával. Rögtön jön a bűntudat érzése, ha a határok nincsenek meg köztetek, végül a vége az lesz, hogy feladod a saját gondolataidat azért, hogy őt boldoggá tedd.

3. Megpróbálod figyelmen kívül hagyni a megérzéseidet

Az egyik legfontosabb jel, ha a belső megérzésed azt sugja, hogy valami nem oké, de próbálod elhessegetni ezeket a gondolatokat. A manipulációnál különösen fontos, hogy hallgassunk a belső hangokra, mert rengeteg fájdalomtól menthet meg minket, ha elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne szorítsuk háttérbe a saját gondolatainkat.

4. Tojáshéjon jársz

Veled is előfordult már, hogy féltél bármit is mondani vagy tenni, mert attól tartottál, hogy veszekedés lesz a vége? Már régen rossz, ha nem mersz önmagad lenni és kiállni magad mellett, mert attól félsz, hogy valami rossz fog történni. Gyakori lehet, hogy a partner csenddel büntet, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja, ezért a másik személy inkább teljesen alárendeltté válik, hogy boldoggá tegye, de közben állandó félelemben él, hogy nehogy elrontson valamit.

5. Megkérdőjelezed a mentális egészségedet

A manipuláció nemcsak stresszt és szorongást okozhat, hanem zavartságot és bizonytalanságot is a viselkedéseddel és az érzelmeiddel kapcsolatban. Elkezdhetsz azon is aggódni, hogy a reakcióid talán valamilyen mentális probléma miatt történnek meg. A manipuláció során gyakori a gázláng jelensége, amikor a partner elhiteti, hogy nem vagyunk normálisak, és sok esetben már a valóságot sem lehet megkülönböztetni.

Ha nem vagy biztos benne, hogy bizonyos dolgok megtörténtek- a párkapcsolatodban, akkor könnyen lehet, hogy az egyik legkegyetlenebb manipulációs eszközt alkalmazta a partner.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.