Menü

Miért alszunk rosszul az alkoholtól?

Aki feküdt már le valaha ittasan, tudja, hogy az alkoholfogyasztás egyáltalán nem kedvez az alvásnak. Bár az alkohol az elalvást megkönnyítheti, mégsem telik kellemesen az éjszaka, ha az ember ivás után kerül ágyba.

Az alkohol a mennyiségtől és az adott személytől függően gyengíti az idegrendszer működését, és így elősegítheti a gyors elalvást. Ivás után nagyjából 4-16 perccel hamarabb alszunk el, mint általában. Sőt, az alkohol már kis adagban is növeli a mély alvást az éjszaka első felében.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az italtól kipihentebbekké válnánk. Az agy bizonyos régiói ugyanis továbbra is aktívak maradnak, és amikor elmúlik az alkohol nyugtató hatása, az ember rövid időkre felébred.

Az alkohol alvászavart idézhet elő a pihenés második felében, megnövelve a felébredések számát.

A mérsékelt és a nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása ráadásul a Rapid Eye Movement (rövidítése: REM, azaz „gyors szemmozgás”) alvás idejét is csökkenti. Ez az az időszak, amikor az ember álmodik.

A jelenség a nőket különösen rosszul érinti, mivel szervezetük átlagosan gyorsabban bontja le az alkoholt. Az ital ráadásul nem csak az agyunk megzavarásával képes tönkretenni az estét. Az alkohol fokozza a vizelet-kiválasztást, ezzel pedig elérheti, hogy éjszaka többször is ki kelljen kecmeregnie az embernek az ágyából.

Ellenpontként javasolt az alkoholt testmozgásra cserélni lefekvést előtt. A rendszeres testmozgásnak egyébként számtalan előnye van, a vérkeringés és az emésztés javításától a krónikus betegségek megelőzéséig. A lelkünknek is jót tesz, ha naponta mozgunk legalább fél órát, mert ennek köszönhetően nő az önbizalmunk, kiegyensúlyozottabbak leszünk, sőt a depresszió rizikóját is jelentős mértékben csökkenthetjük.

Az intenzív mozgás a legtöbb embert alaposan kifárasztja, ezért logikusnak tűnik, hogy ha jól akarunk aludni, akkor lefekvés előtt érdemes sportolni menni. Mások viszont éppen ennek az ellenkezőjét tanácsolják, mert a mozgás felpörget, tele leszünk tőle energiával és lelkesedéssel. A valóság azonban jóval összetettebb ennél.

A rendszeres mozgás összességében hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, így közvetetten ahhoz is, hogy jobban aludjunk, a kutatások szerint ráadásul ez a hatás független attól, hogy mikor sportolunk. Azonban a sportolás hatására megemelkedhet a testhőmérsékletünk, ez pedig megnehezítheti az elalvást!

Az intenzívebb mozgásformák és a lefekvés között tehát teljen el legalább 4-5 óra, és közvetlenül elalvás előtt csak könnyedebb gyakorlatokat végezzünk.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.