Menü

A balett, mint mozgásforma

A legtöbb szülő már egészen kis korban elkezdi valamilyen szervezett mozgás irányába terelni gyermeke érdeklődését. Jellemzően az óvodás kor a kezdeti kísérletezgetések időszaka. Mikor és miért lehet jó döntés a sport, tánc, balett megismertetése gyermekünkkel? Ha gyermekünk elég fegyelmezett már a némileg irányított foglalkozásokhoz, akkor bátran kipróbálhatjuk ezeket. Persze nem kell menedzsernaptárban vezetett szoros órarend szerint felfűzni az ovi utáni különböző foglalkozásokat.

Az elsődleges cél az, hogy jól érezze magát gyermekünk. A másodlagos célok között szerepelhet a különböző készségek fejlesztése, mint például a koncentráció, tehetség felfedezése, az izomzat alakítása. Utóbbi főleg rossz testtartás, esetleg lúdtalp esetén lehet például erősen motiváló tényező.

A gyerekbalett

Különböző sportok és tevékenységek között válogathat a gyermekét ily módon fejleszteni vágyó szülő. Azonban minden sport és mozgásforma mögött sajátos szellemiség áll. Nincs ez máshogy a gyerekbalettel sem. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a balett nem sport, hanem táncművészet. Habár ugyanúgy önfegyelem, kitartás és alázat kell hozzá, mint bármelyik sporthoz, a balett esetében mély kulturális háttérrel bíró művészetről beszélünk.

A klasszikus balettkultúra magas szintű táncművészet, ennek alapjaival a saját szintjén ismerkedhet meg gyermekünk a balettórákon. A balett órák légköre, kulturális hatása segít, hogy a gyerekek a művészetek befogadására nyitott személyiséggé váljanak. A balett órák fegyelmezett mivolta a koncentrációt, önmegtartóztatást alakítja ki a gyermekben, emellett azonban a sikerélmény, a zene, illetve a mozgás öröme ellensúlyozza az életkori sajátosságokhoz mért fegyelmet. Így tehát a balett, amellett, hogy örömszerzés, kellemes mozgás, segít a megfelelő önfegyelem és munkamorál elsajátításában.

A balett jótékony hatásai

Az órai gyakorlatok átmozgatják az egész testet, a balett hosszútávon arányos izomzatot fejleszt.

A rendszeres mozgás pedig segíti a szellemi teljesítőképességet. A vázizmok rendszeres átmozgatása, karbantartása és fejlesztése javítja a testarttást. A jó testtartás feltétele lehet, hogy a testet arányosan erős lábizmok támasszák alá, a balett ebben is gyermekünk segítségére lehet. A balett és a lábfej kérdése is érdekes lehet néhány szülő számára. A tánc aprólékos és bonyolult mozdulatai minden izomra kihatnak, így a láb, lábfej, talp izmait is szépen megdolgozzák. A vékonytalpú balerinacipőben, szinte mezítláb elvégzett mozgások, spiccek és pipák, kiválóan mozgatják át a talp izmait. A talpizmok erősödése, alapos átmozgatása pedig alapfeltétele a lúdtalp és a bokasüllyedés megelőzésének, sőt, a kezelés céljából végzett gyógytornának is ez az alapja. Így a supinált cipő, supinált szandál hordására kényszerült gyermeknek különösen hatásosak lehetnek a balett órák.

A szakemberek, gyógytornászok, orvosok szerint 6 éves korig a szellemi fejlődés és a mozgásfejlődés közvetlenül egészítik ki egymást. A két teljesítmény szorosan összefügg egymással.

A mozgáskultúra alapjait pedig 12 éves korig sajátítjuk el. Az egyre összetettebb és bonyolultabb mozgásformák megismerése nem csak a gyermek tartását fejleszti, izmait erősíti, hanem komoly hatással van idegrendszerére is. Ahogy a gyermek egyre bonyolultabb mozgások szabályozására lesz képes, úgy fejlődik az idegrendszere is.

Ezáltal pedig még bonyolultabb mozgások megtanulására lesz képes a gyermek, így a már említett mozgásbéli alapokat a lehető legtökéletesebben az a gyermek fekteti le, aki kipróbál, huzamosabb ideig űz bonyolultabb mozgással járó sportokat vagy tornát, táncot.

Fontos kérdés például az idegrendszerrel összefüggésben a koordináció, egyensúlyérzék fejlődése, a finom motorika és társai. Ezek fejlesztésére kiválóan alkalmas a balett, melynek alapjai komoly segítséget jelenthetnek más mozgásformák elsajátításában.

És ez sem egy utolsó szempont… Mint ahogy az sem, amit a balett, mint fizikai mozgásforma nyújtani tud a gyermekeknek. Sokakat kifejezetten orvosi javallatra íratnak be balettozni, ettől remélve javulást.

Köztudott és csak megerősíteni lehet a tényeket, hogy a balett jó irányú változásokat eredményez a kezdődő lúdtalp, bokasüllyedés, gerincferdülés és hasonló gyermekkori problémák esetében. És ami a legfontosabb, ezek megelőzésére a legalkalmasabb. A lábizmok és a testtartás kérdése pedig erőteljesen függ össze a különböző, akár már gyerekkorban is kialakuló lábfejdeformitásokkal, például a bütyökkel, lúdtalppal, vagy a supinált cipőt.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.