Menü

A bor vagy a sör az egészségesebb?

Kánikulában nem tanácsos alkoholt fogyasztani, mégis csábító lehet egy fülledt, nyári este egy korsó jéghideg, frissen csapolt sörrel vagy egy gyümölcsös rozéfröccsel hűsíteni magunkat. Na de mégis melyiket válasszuk? A bor jótékony hatását régóta ismerjük, és nemrég a sörről is beigazolódott, hogy egy csodálatos találmány.

A komló igazi csodaszer a sörben

A sör egyik fontos alkotóeleme a komló, amit a gyógyászatban az alvás, az emésztés, a női egészség és az idegrendszer támogatására használnak. A komló számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük egyedülálló savakat, illóolajokat és polifenolokat. Az erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású komlósavak adják a sör jellegzetes keserű ízét.

A komló mindemellett gyenge ösztrogénszerű aktivitású vegyületeket tartalmaz, ami segíthet megelőzni a menopauza utáni csontritkulást.

Hatással lehet a bélflórára oly módon, hogy elősegíti a hasznos bélbaktériumok fejlődését, de segít szabályozni az anyagcserét és a vércukorszintet is.

Ám a sörnek van egy elég érdekes hatása is. Mint ismert, a szervezet a vérből származó őssejtek segítségével képes helyreállítani a sérült artériákat. Ezek az őssejtek képesek újratelepíteni és helyreállítani az artériák bélését. A kutatók azt találták, hogy a vérben lévő őssejtek száma megnőtt, miután az alanyok sört vagy alkoholmentes sört ittak.

A bor nyugtat és oldja a stresszt

A borban lévő több száz egészséges növényi anyag enyhíti a gyulladásos folyamatokat, és egyes vélemények szerint a rák megelőzésében is szerepük van, mivel legyőzik a sejteket támadó szabad gyököket.

A polifenol csökkenti a zsírlerakódást az erekben, mérsékelve az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét. Kitágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást, az agy vérellátása javul, ezzel együtt a koncentráció is. Ez utóbbi jó tulajdonság egyaránt vonatkozik a fehér- és a vörösborra is!

Értékes ásványi anyagok vannak mindkettőben

A sör vitaminok és ásványi anyagok forrása is. A foszfor erősíti a csontokat és a fogazatot, a magnézium az idegeket és az izmokat egyaránt edzi, a niacin a bőr, a gyomor és a belek egészségéért felel, a B6-vitamin az agy, a szív, az immunrendszer és az ízületek számára hasznos, a folsav a szívet védi, míg a króm az inzulin működéséhez szükséges nyomelem.

A sörhöz hasonlóan a bor is tápanyagokban gazdag. A kálium erősíti az idegeket, az izmokat és a szívet, jótékonyan hat a vesékre és a vízháztartásra, a kalcium jó a fogaknak és a csontoknak, a C-vitamin fontos antioxidáns, segíti a gyulladásos és a rákos megbetegedések megelőzését, a fehérje serkenti az oxigénszállítást, a jód jót tesz a pajzsmirigynek, javítja a hormonképződést.

Mennyit igyunk belőle, hogy ne legyen gond?

Ha a sört valóban jótékony hatásai miatt fogyasztjuk, fél liternél többet ne igyunk belőle naponta. Így egészséges, és nem is hizlal, hiszen nincs benne zsír és alacsony a kalóriatartalma.

Borból negyed liter fogyasztása javasolt naponta. Ennél több nem segít, hanem inkább árt, nem beszélve a kalóriatartalomról: egy pohárka bor legalább egy fél tábla csokoládénak felel meg. A gyomorfekéllyel küzdők pedig jobban teszik, ha egyáltalán nem fogyasztanak bort.

Akár a sör, akár a bor mellett tesszük le a voksunkat, nagyon fontos, hogy mindig maradjunk hidratáltak. Ez nemcsak a nyári hőség, hanem a másnaposság elkerülése végett is nagyon fontos. A forró nyári napokon sok folyadékot veszítünk az izzadással, az alkohol pedig még több vizet hajt ki a szervezetünkből, ami kiszáradáshoz is vezethet.

Ha mégis elkap bennünket a másnap, mert nem figyeltünk a folyadékbevitelre, meglehet, hogy fejfájásra ébredünk, szédülünk, hányingerünk lesz, ám ezek a tünetek csökkennek, ha pótoljuk a vízveszteséget. Emellett a szénhidrátban gazdag ételek kifejezetten jót tesznek a gyomornak, ahogyan a jéghideg cukros kóla is, kortyonként fogyasztva.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.