Menü

A bor vagy a sör az egészségesebb?

Kánikulában nem tanácsos alkoholt fogyasztani, mégis csábító lehet egy fülledt, nyári este egy korsó jéghideg, frissen csapolt sörrel vagy egy gyümölcsös rozéfröccsel hűsíteni magunkat. Na de mégis melyiket válasszuk? A bor jótékony hatását régóta ismerjük, és nemrég a sörről is beigazolódott, hogy egy csodálatos találmány.

A komló igazi csodaszer a sörben

A sör egyik fontos alkotóeleme a komló, amit a gyógyászatban az alvás, az emésztés, a női egészség és az idegrendszer támogatására használnak. A komló számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük egyedülálló savakat, illóolajokat és polifenolokat. Az erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású komlósavak adják a sör jellegzetes keserű ízét.

A komló mindemellett gyenge ösztrogénszerű aktivitású vegyületeket tartalmaz, ami segíthet megelőzni a menopauza utáni csontritkulást.

Hatással lehet a bélflórára oly módon, hogy elősegíti a hasznos bélbaktériumok fejlődését, de segít szabályozni az anyagcserét és a vércukorszintet is.

Ám a sörnek van egy elég érdekes hatása is. Mint ismert, a szervezet a vérből származó őssejtek segítségével képes helyreállítani a sérült artériákat. Ezek az őssejtek képesek újratelepíteni és helyreállítani az artériák bélését. A kutatók azt találták, hogy a vérben lévő őssejtek száma megnőtt, miután az alanyok sört vagy alkoholmentes sört ittak.

A bor nyugtat és oldja a stresszt

A borban lévő több száz egészséges növényi anyag enyhíti a gyulladásos folyamatokat, és egyes vélemények szerint a rák megelőzésében is szerepük van, mivel legyőzik a sejteket támadó szabad gyököket.

A polifenol csökkenti a zsírlerakódást az erekben, mérsékelve az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét. Kitágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást, az agy vérellátása javul, ezzel együtt a koncentráció is. Ez utóbbi jó tulajdonság egyaránt vonatkozik a fehér- és a vörösborra is!

Értékes ásványi anyagok vannak mindkettőben

A sör vitaminok és ásványi anyagok forrása is. A foszfor erősíti a csontokat és a fogazatot, a magnézium az idegeket és az izmokat egyaránt edzi, a niacin a bőr, a gyomor és a belek egészségéért felel, a B6-vitamin az agy, a szív, az immunrendszer és az ízületek számára hasznos, a folsav a szívet védi, míg a króm az inzulin működéséhez szükséges nyomelem.

A sörhöz hasonlóan a bor is tápanyagokban gazdag. A kálium erősíti az idegeket, az izmokat és a szívet, jótékonyan hat a vesékre és a vízháztartásra, a kalcium jó a fogaknak és a csontoknak, a C-vitamin fontos antioxidáns, segíti a gyulladásos és a rákos megbetegedések megelőzését, a fehérje serkenti az oxigénszállítást, a jód jót tesz a pajzsmirigynek, javítja a hormonképződést.

Mennyit igyunk belőle, hogy ne legyen gond?

Ha a sört valóban jótékony hatásai miatt fogyasztjuk, fél liternél többet ne igyunk belőle naponta. Így egészséges, és nem is hizlal, hiszen nincs benne zsír és alacsony a kalóriatartalma.

Borból negyed liter fogyasztása javasolt naponta. Ennél több nem segít, hanem inkább árt, nem beszélve a kalóriatartalomról: egy pohárka bor legalább egy fél tábla csokoládénak felel meg. A gyomorfekéllyel küzdők pedig jobban teszik, ha egyáltalán nem fogyasztanak bort.

Akár a sör, akár a bor mellett tesszük le a voksunkat, nagyon fontos, hogy mindig maradjunk hidratáltak. Ez nemcsak a nyári hőség, hanem a másnaposság elkerülése végett is nagyon fontos. A forró nyári napokon sok folyadékot veszítünk az izzadással, az alkohol pedig még több vizet hajt ki a szervezetünkből, ami kiszáradáshoz is vezethet.

Ha mégis elkap bennünket a másnap, mert nem figyeltünk a folyadékbevitelre, meglehet, hogy fejfájásra ébredünk, szédülünk, hányingerünk lesz, ám ezek a tünetek csökkennek, ha pótoljuk a vízveszteséget. Emellett a szénhidrátban gazdag ételek kifejezetten jót tesznek a gyomornak, ahogyan a jéghideg cukros kóla is, kortyonként fogyasztva.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!