Menü

Felnőtt színezők – a lélek gyógyítása

Mindenkinek szüksége van arra, hogy magára szánjon egy kis időt, hogy a belső béke, harmónia megmaradjon. Lehet ez jóga, torna, futás, olvasás, de egy nagyin jó alternatíva a színezés is.

Carl Jung pszichológustól ered a felnőtteknek kitalált színezők ötlete, amit önismereti módszerként vetett be pacienseinél, mivel ezzel technikával a tudatalatti én felszínre kerülhet. Kimutatták, hogy a színezésnek több pozitív hatása is van a mentális egészségre. Lényege abban rejlik, hogy ezzel a technikával egy nyugodtabb, kreatívabb irányba sodorható az elme. Sokszor használják szorongással, depresszióval, sőt még dühkezelési gondokkal küzdő betegnek. Ezekben az esetekben iránymutatást kaphatnak az orvosok azáltal is, hogy milyen színekkel dolgozik az adott személy.

Az agy egy része az amigdala, ami azért felelős, hogy feldolgozza az érzelmi reakciókat. A színezéssel töltött idő pedig megnyugtatja a felfokozott érzelmi reakcióktól teli amigdalát, vagyis pihenésre készteti agyunkat. Azzal, hogy arra figyelünk, hogy milyen színeket használjunk, vagy hogy a vonalakat ne lépjük át, egyfajta koncentrációt igényel, ami eltereli a rossz gondolatokat. A másik nagy előnye ennek, hogy boldogságot és sikerélményt ad. Arra is gondoljunk, hogy milyen hatással lehet a problémamegoldó képességünkre is.

Azzal, hogy koncentrálunk a kis részek színesebbé tételére, még arra is figyelünk tudat alatt, hogy melyik szín melyikkel passzol, hogy az kellemes látványt nyújtson. Ez segít a motorikus funkciók fejlesztésében is.

Nem csak agyunkra van jótékony hatással, hanem szívünkre is, mivel az agyunkban képződő negatív gondolatok vagy a minket érő stresszes helyzetek kihatással vannak szív- és érrendszerünkre. Amikor nem vagyunk rendben lelkileg, akkor immunrendszerünk is gyengül, nehezebben állunk ellen a betegségeknek, nehezebben küzdünk meg a stresszel, szorongunk, végül depresszióba eshetünk, amiknek mind kísérő jelensége a szívre rakódó terhelés. Stresszes, szorongó helyzetekben az elme keresi a segítséget, ilyenkor alakulhat ki a nassolás, a dohány- és alkoholfüggőség. A színezés egy olyan tevékenység, ami nem, hogy nem káros, hanem boldogságot visz életünkbe.

A művészetterápia az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy leküzdjük a bennünk bujkáló feszültséget, esetleg legyőzzük a poszttraumás stressz szindróma tüneteit is. Az alkotás segíti az elégedettség érzésének elérését. A színezők arra is hivatottak, hogy a saját kívánságainkat, döntéseinket vessük papírra, így kontrollérzetünk megélése pozitivitást és vidámságot hoz a mindennapokba. A kreativitás előcsalogatása fel fogja dobni a monoton mindennapokban megélt alkotás nélküli állapotot, hiszen nem minden munkaterületen szárnyalhatunk. Könnyebben fogunk tudni odafigyelni tennivalóinkra, produktívak lehetünk a munkánkban is.

A színezésre tekinthetünk egyfajta meditációként, hiszen a kellemetlen gondolatok helyét átveszik a kellemes, pozitív ötletek és tervek, melyek hozzájárulnak a könnyebb, élhetőbb mindennapok átéléséhez.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.