Menü

A helyes fogmosás alapjai

Fogaink egy életen át tartó mindennapos gondozást igényelnek, ami magában foglalja a megfelelő szájápolási termékek beszerzését, illetve a rendszeres fogorvosi viziteket is. Mire ügyelj fogmosásnál? Milyen eszközökre van szükség a szájhigiénia fenntartásáért?

Egy jó szájápolási rutin feladata, hogy megakadályozza a lepedék és a fogkő felhalmozódását a fogakon, valamint segítsen megelőzni a fogínybetegségeket és fogínygyulladást. Az alapos fogápolás biztosítja, hogy fogaid hosszabb ideig egészségesek maradjanak, ám a feladat nem a fogmosásnál ér véget.

Az olyan fogászati problémák, mint a fogszuvasodás és az ínybetegségek nemcsak fogvesztéshez vezetnek, hanem olyan súlyos, krónikus betegségekhez is hozzájárulhatnak, mint a szívbetegség, a stroke, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség.

A hagyományos fogkefék, az elektromos fogkefék, a fogselyem, a megfelelő fogkrémek, a szájvizek, a nyelvtisztítók, a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatok és az egészséges táplálkozás mellett fontos szerepet játszanak a fogak egészségének megőrzésében. A fogakon kívül az optimális szájápolás a teljes szájüreg gondozását magába foglalja, beleértve az ínyt és a fogak közötti területeket is.

A rendszeres fogmosás fontos, de a helyes technika alkalmazása is elengedhetetlen. Fogkefédet úgy válaszd ki, hogy a mérete megfelelő legyen, lehetővé téve, hogy a fogak minden felületéhez hozzáférj.

Tartsd a fogkefét 45 fokos szögben az ínyhez képest.

A fogak külső, belső és rágófelületeit is mosd meg alaposan. Gyengéd, rövid mozdulatokkal előre-hátra, körkörösen mozgasd a fogkefét fogmosás közben.

Mivel a nyelv is a lepedéket okozó baktériumok tárháza lehet, tisztítsd meg azt is gondosan.

A szájvizes öblögetés a reggeli és az esti fogmosás után hozzájárul a fogak és az íny egészségéhez. Remek higiéniai kiegészítőként csökkenti a lepedéket, és felveszi a harcot a szájban található baktériumokkal, így felfrissíti a leheletet és véd a rossz lehelet ellen is. A fogselyem rendszeres használata pedig eltávolítja azokat az ételmaradványokat és a foglepedéket, amelyeket a tükörben nem látunk, és a fogkefénk már nem ér el.

Hogyan találd meg a legjobb fogkefét?

Az igényeidnek legmegfelelőbb fogkefét az alábbi kritériumok alapján választhatod ki:

Teljesítmény: A terméktesztek során azt vizsgálják, hogy mennyi lepedéket távolít el az adott termék a fogmosás során.

Keménység: A közepes keménységű fogkefék használata ajánlott, kivéve, ha érzékenyek a fogaid, illetve az ínyed, mert ilyenkor inkább a puha fogkeféket válaszd.

Méret: Ha kisebb az állkapcsod, érdemes a fogkefe fejét is ennek megfelelően kiválasztani.

A napi szájápolást már a legelső fogak kibújásánál érdemes elkezdeni. A gyermekeknek kifejlesztett termékek között már babakortól kezdve megtalálhatjuk az ideális eszközöket a kicsik számára. A babafogkrém a hagyományos fogkrémeknél kíméletesebb, és fluoridot is tartalmaz, ami hozzájárul a fogak egészségéhez.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.