Menü

A gerincjóga hatásai és haszna

A jóga valószínűleg rengeteg ember számára ismert, mint egyfajta mozgásforma. Egyik legismertebb formája a gerincjóga, amely kimondottan a tartásjavítást, valamint a gerincoszlop körüli izomzatokat próbálja meg erősíteni. Ez magában foglalja a légzési gyakorlatokat, a meditációt és az erősítő pózokat is, amelyek célja a pihenés ösztönzése és a stressz csökkentése. A gerincoszlop pedig egy nagyon fontos része a testnek, amelynek a rendszeres mozgás, és törődés jót tesz.

Milyen jógát válasszak?

Ha mozgásszegény életmódot folytatsz, vagy mozogsz már egy ideje, de a jóga még új számodra, akkor érdemes az alapokkal kezdened, ebben az esetben érdemes kezdő foglalkozást választani. Személyes tapasztalat, hogy ismerősökkel, barátokkal közösen járni sokkal motiválóbb tud lenni, legalábbis eleinte. A gerincjóga pedig egyfajta kezdő jógának is tökéletes, és lényegében bármikor ideális elkezdeni. Gyermekként persze más gyakorlatokat kell először végezni, azonban felnőttként a legtöbb csoporthoz bármikor be lehet kapcsolódni, és a gyakorlatok egy átlagos testalkatú, fizikumú ember számára viszonylag kis megerőltetéssel elvégezhetőek. A jóga legtöbbször az egész testet átmozgatja, és van edzésértéke is. A pózok és mozdulatok pedig segítenek, hogy hajlékony és fitt maradj.

Mire számíthatsz egy gerincjóga órán?

Elsősorban mozgásra, hiszen a gerincjóga egyik fő célja a tartásjavítás. A gyakorlatok egyszerűek, szinte mindenki által végezhetőek, ugyanakkor nem feltétlenül könnyűek. A cél összességében a test egészségének helyreállítása, és a mozgásszervi problémák gyógyítása alapvetően a helyes testtartás kialakításával. A gerincjóga gyakorlatai többnyire a tartóizmainkat erősítik, például a gerinc mozgatásáért felelős mélyhátizmokat vagy az ülőmunka miatt elgyengült lapockaközelítőket. Valamint a “sima” jógával szemben nagyobb szerepet kap benne a láb erősítése is. Hosszú távon pedig javítja a tartást, nyújtja az izmokat, és segít a mindennapokban fókuszáltnak maradni is. A különböző jóga pózoknak sokszor van valamilyen speciális, hivatalos neve, ezeket először nehéz lehet követni, viszont legtöbbször az oktatók is segítenek belejönni a gyakorlatokba.

A gyakorlatok relaxációval érnek véget, amikor a cél a testi, lelki és mentális feszültségek feloldása, elengedése. Ez a gyakorlat legtöbbször háton fekvő testhelyzetben történik, és célja, hogy az érzékszerveket a külvilágról a saját testre irányítsa. A relaxáció kiiktatja a test minden akaratlagos mozdulatát. Jó esetben a test teljesen mozdulatlanná válik, ezáltal megpihen az idegrendszer, a lelki és mentális feszültségek oldódnak, az egész test ellazul. Nagyon fontos a csend és a test kényelmes elhelyezése, ezért ha szükséges, egy vékony párnát vagy összehajtogatott takarót tegyünk ilyenkor a fejünk alá.

A légzés fontossága és az első jelek

A helyes tartás és minden mozgás alapja a légzés, amelyre gyakran nem fordítunk kellő figyelmet. A gerincjóga megnyújtja és felszabadítja a borda körüli izmokat, ami a szabad légzés előfeltétele. A gyakorlatok során pontos instrukciókat kapunk arról, hova kell lélegezni (vagy maga a gyakorlat korlátozza a légzést bizonyos irányokban). Így fokozatosan megismerhetjük és tudatosíthatjuk a saját légzésmintánkat, és egyszerű légzőgyakorlatokkal fejleszthetjük azt. A jóga érdekessége, ami eleinte furcsának tűnhet, hogy a légzést ténylegesen lehet valamilyen szinten irányítani, ezzel együtt pedig a test különböző részeire fókuszálni.

A legtöbb esetben legalább 3-4 alkalomnak el kell telnie ahhoz, hogy a jóga hatása érezhető legyen. A tartós eredményhez pedig legalább heti 2 edzés kell 8-10 héten keresztül, viszont ha valaki tényleg megszereti a jógát, akkor könnyedén lehet, hogy rabul is ejti és többször akar menni (hasonlóan más sportokhoz). A gyakorlatokat pedig akár egy szőnyegen is el lehet végezni, mivel többségében nem igényelnek hatalmas területet, ezáltal otthon is lehet fejlődni, a hatás pedig egy idő után egyértelműen pozitív lesz.

Összességében a jógának számos fizikai és szellemi előnye van. A napi rutinba történő beépítése hozzájárulhat egészség javításához, az erő és a rugalmasság növeléséhez, valamint a stressz, a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentéséhez is. A jóga segít relaxálni, fittebbé tesz, lazítja az izmokat és összességében jó hatással lehet az ember mindennapjaira. A gerincjóga valóban mindenki jógája, ha nem vagy sportos, vagy korábban nem szerettél sportolni, akkor is megszeretteti veled a mozgást. Ha már jógázol egy ideje, akkor pedig segít pihenni a mindennapokban, és fejlődni folyamatosan lehet.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.