Menü

Tesztoszteron nőknél: a túl sok és a túl kevés sem jó

A tesztoszteron leginkább a férfiak kapcsán kerül szóba, mint férfi nemi hormon. Pedig a nőknél is jelentős szerepet tölt be, és a hormon túl alacsony vagy túl magas szintje náluk is problémákat okozhatnak. Hogy mely panaszok jelezhetik a nők esetében azt, hogy nem megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetükben a tesztoszteron.

Problémákat okoz a tesztoszteronhiány

A tesztoszteron egy androgén, vagyis egy férfi nemi hormon, amely szerepet játszik a reprodukcióban, a növekedésben és sok más testi folyamatban is. A férfiaknál főként a herékben termelődik, míg nőknél elsősorban a petefészkekben és mellékvesékben. Mindkét nem esetén fontos szerepe van a nemi vágy meglétében, a testzsír eloszlásában, a csontsűrűségben, valamint az izomzat és izomerő növelésében. Nőknél ezen kívül hozzájárul a termékenységhez és a menstruációs ciklus szabályozásához, főleg azért, mert esetükben a tesztoszteron nagy része ösztradiollá alakul.

Látható tehát, hogy a tesztoszteronnak a nőknél is nagy szerepe van, ám ha nincs megfelelő mennyiségben jelen, úgy problémákat okozhat. A nők normál tesztoszteronszintje 15-70 ng / dl. A következők jelezhetik, ha a tesztoszteronszint alacsonyabb, mint 15 ng /dl:

a mellszövet változásai

termékenységi problémák
alacsony nemi vágy
kimaradt vagy rendszertelen menstruáció
csontritkulás
hüvelyszárazság

Ha a tesztoszteronszint magasabb, mint 70 ng/dl, akkor pedig ezek léphetnek fel:

zsíros, pattanásos bőr

vércukorszint-problémák

férfias területekre jellemző szőrzet megjelenése (pl. bajusz, szakáll)

meddőség

a menstruációhiánya

elhízás (főleg centrális típusú)

policisztás ovárium szindróma (PCOS)

A probléma kezelése lehet életmódterápia, és ha szükséges, akkor gyógyszeres kezelés is javasolt, valamint érdemes utánajárni, áll-e valamilyen egyéb betegség vagy kóros állapot a nem megfelelő tesztoszteronszint mögött.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?