Menü

Melyik szívfájdalom jelez életveszélyt?

Ha erős fájdalmat érzünk a szívünk tájékán, akkor biztosak lehetünk benne, hogy baj van. Az dönti el, hogy mekkora a baj, hogy milyen típusú a fájdalom, és hamar megszűnik-e vagy sem.

Érdemes már az elején leszögezni, bármilyen fájdalomról is legyen szó, érdemes minden esetben orvoshoz fordulni vele. Ám nem mindegy, hogy böngészni kezdünk orvosi rendelőket és időpont-egyeztetésbe bonyolódunk vagy tárcsázzuk a 112-t és mentőt hívunk. A lényeg: bármilyen, a szív tájékán jelentkező fájdalomnál szakember tudja csak eldönteni, hogy annak mi az okozója és milyen kezelést igényel.

Mindez így leírva nagyon egyszerűnek és nyilvánvalónak tűnik, ám ha bekövetkezik a baj, mégis sokan hajlamosak elbagatellizálni, főleg akkor, ha már elmúltak a tünetek. A helyzet megoldódása után ugyanis hajlamosak vagyunk ezt a problémát a fontossági listánkon hátrébb sorolni és halogatni az orvos felkeresését.

Ez az a fájdalom, amit minden körülmények között komolyan kell venni, nem lehet könnyelműsködni, mert komoly szív- és érrendszeri betegségre utalhat. És ez gyakran végzetessé is válik.

Angina pectoris

Amikor a mellkasunkban szorító, éles fájdalmat érzünk, ami kisugárzik a nyakunk, a vállunk, a hátunk vagy akár a gyomrunk tájékára, és ez a fájdalom viszonylag hamar elmúlik, akkor angina pectoris -ról beszélhetünk. Ez a fájdalom azt jelzi, hogy a szív saját vérellátásában átmeneti zavar állt elő, a szív már nem kap elég oxigént és energiát. Kiválthatja valamilyen betegség (például magas vérnyomás, pajzsmirigyzavar), de akár erős stressz, hirtelen fizikai megterhelés is.

Ha valakinél jelentkezik ez a görcsös fájdalom, de még nem volt komolyabb szív- és érrendszeri betegsége, az igyekezzen mielőbb orvoshoz menni, és megtalálni a probléma okát. Kezelés hiányában ugyanis akár szívinfarktus is kialakulhat. Az angina pectoris oka igen összetett lehet. Akinek már volt keringési betegsége, az tudja, hogy milyen gyógyszert kell használnia a görcs megszüntetésére, mit kell tennie.

Szerencsés helyzetben van az, aki nincs egyedül, amikor szívinfarktus éri. Ha a szívfájdalom alapján szívinfarktusra gyanakszunk, akkor igyekezzünk mihamarabb mentőt hívni, és szólni valakinek a közelünkben (családtag, szomszéd), hogy engedje be a mentőket a lakásba.

A szívinfarktust előre jelezheti az angina pectoris, illetve a lassan, napokon keresztül kialakuló, egyre erősödő mellkasi fájdalom, a tartós rossz közérzet vagy a gyengeség.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?