Menü

A kő, ami után senki sem vágyakozik, a vesekő

A vesekő az a kristály az életünkben, amiről mindenki hallott már, de mindenki fél tőle, hogy az ő szervezetében ne forduljon elő. A cukorbetegség mellet ez egyik legtöbbet diagnosztizált probléma, mely már népbetegségnek számít.

A vesekő egy kemény, kristályos anyag, mely a vizeletből csapódik ki és az esetek döntő többségében mindkét vesét, és a lakosság nagyjából öt százalékát érintő probléma. Nagyon sokszor rejtőzködik, mivel a kövek méretükből adódóan nem mozognak, így nem is okoznak gondot. Amennyiben a kövek elég kicsik, vagyis nevezhetjük homoknak, akkor könnyen kiürülnek a szervezetből, mondhatni észrevétlenül, viszont, ha nagyobb méretűek, akkor elmozdulásuk során súlyos panaszokat okozhatnak.

Egy nagyobb méretű kő el is zárhatja a vizelet útját, így elzáródás, pangás, gyulladás, ezután pedig vesekárosodás ütheti fel fejét. Legfőbb tünete a vesetájékon érezhető görcsös, kisugárzó fájdalom, melyet hányinger, hátfájás véres vizelet és láz kísérhet. Mivel a kövek fokozatosan alakulnak ki, sokáig tünetmentesen hurcolhatjuk magunkkal őket, lehetséges, hogy csak egy hasi ultrahangon fedezik csak fel. A férfiak körében kétszer gyakoribb az előfordulása, mint nők esetében és első körben a 20-40 éves korosztálynál figyelhető meg. Érdekesség, hogy a földrajzi élőhely is számít a kialakulás esélyében, a nagyon meleg, hegyvidéki területeken az alacsonyabb folyadék fogyasztással szoros összefüggésben van. Itt pedig beszélhetünk arról, hogy mik is lehetnek a kiváltó okok.

Az egyik legfontosabb, a már említett folyadékbevitel. Amikor valaki nem fogyaszt elég folyadékot, akkor nem hígul a szervezetében felgyülemlett kiválasztott anyag, így annak esélye van kicsapódni a vizeletből. A mozgásszegény életmód sem segít a dolgon, hiszen ilyenkor a vizelet pang a húgyhólyagban. A cukorbetegség, a kóros elhízás is közrejátszhat, de akár lehet egy fejlődési rendellenesség is oka a probléma kialakulásának. Vigyáznunk kell a húgyúti fertőzésekkel is, mivel egy gyulladásban lévő szerv nem tudja ellátni kellőképpen a feladatát.

Kezelési módjai közé tartoznak a vizelet és kőhajtó gyógyszerek szedése, de első körben mindig a görcsöket és fájdalmat kell megszüntetni. Amikor nem tud természetes úton távozni a kis ásványunk, akkor orvosi beavatkozásra lesz szükségünk. Két lehetőség van. Az egyik a kövek ultrahangos módszerrel való szétzúzása, vagy a másik, hogy műtéti úton eltávolítják testünkből, de ez attól is függ, hogy milyen típusú kőről beszélünk.

Megelőzéséért sokat tehetünk. Elegendő, megfelelő folyadék fogyasztása a legfontosabb. A mozgás, legyen az futás, tánc, mozgatja szerveinket, nem engedi lappangani a vizeletet, így könnyebben van esélyünk az esteleges kicsapódott vegyületek távozására. Próbáljunk stressz mentesebb életet élni, mivel az idegeskedés többek között gyengíti immunrendszerünket és ez pedig egyenes út a fertőzésekhez.

A vesekő egy olyan, sokakat érintő betegség, mely nagy fájdalmakat és komoly egészségügyi problémákat tud okozni, mégis egy kis odafigyeléssel segíthetünk testünknek a probléma kialakulásának megelőzésében.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.