Menü

Mit tesz velünk a finomliszt?

A lisztet nehéz elkerülni mindennapos étkezésünk során. Nem mindegy azonban, hogy finomított vagy teljes kiőrlésű változatot fogyasztunk.

Gabonákat leggyakrabban finomított fehér búzaliszt és az ebből készült sütemények, pékáruk, valamint müzli és tészták formájában fogyasztunk, ami a teljes értékű táplálkozás tekintetében nem éppen a legkielégítőbb. A finomított liszt úgy készül, hogy a gabonaszemeket finomra őrlik, ami miatt íze és állaga is kellemesebb, mint a teljes kiőrlésű változaté, illetve hosszabb ideig eltartható. Ezzel a technikával viszont elvész a benne található élelmi rostok, olajok, fehérjék és B-vitaminok, azaz a tápanyagok nagy része. Ez az alapja, hogy miért érdemes a teljes kiőrlésű gabonát választani a finomított változat helyett: az okokat az alábbi pontokban gyűjtöttük össze!

Ezért egészségesek a teljes kiőrlésű gabonák. A teljes kiőrlésű gabonák kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Fontos forrásai a tápanyagoknak és fito-védő anyagoknak, amelyek a legtöbb ember étrendjében hiányos mennyiségben találhatóak.

Mivel a finomított, porrá őrölt lisztet gyorsabban megemésztjük, a vércukorszintünket is gyorsan felemeli. Az efféle "vércukortüskék" nemcsak azt eredményezik, hogy rövidebb időn belül ismét éhesek leszünk, de hozzájárulnak az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásához is. Két szelet finomított lisztből készített kenyér elfogyasztása jobban megemeli a vércukorszintet, mint hat kávéskanál cukor!

Ha a vércukorszint megemelkedik, a vérben lévő glükóz fehérjékhez kapcsolódik, és végbemegy a glikáció nevű folyamat. Ez különböző gyulladásokat idézhet elő a szervezetben, és növeli az esélyét bizonyos betegségek (szürke hályog, ízületi gyulladás, szívbetegség) kialakulásának.

Az elmúlt ötven évben a nagyanyáink által ismert és fogyasztott gabonát világszerte felváltották a nagyobb hozamú és igénytelen törzsek. Kutatók és genetikusok azonban a mai napig nem tudják biztosan megmondani, hogy ezek fogyasztása hosszú távon milyen hatással lesz az emberekre. A modern búza egyik legnagyobb változása, hogy a gliadin módosított formáját tartalmazza, amely a növényben található fehérje. Ennek fogyasztása az agy jutalmazásért felelős részeit aktiválja, és az étvágyra is hatással van.

A rostok hiánya miatt a fehér lisztből készült termékek lassítják az emésztést, a szervezetnek ráadásul nem kell energiatöbbletet felhasználnia, hogy az ilyen ételeket feldolgozza. Válasszuk inkább a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, tésztákat, ha nem szeretnénk egy számmal nagyobb ruhát hordani!

A rendszeres búzafogyasztással a különböző ételallergiák kialakulásának esélye is megnő. Ennek pontos okát a kutatók sem ismerik, de egyes feltételezések szerint a modern búzafajták magasabb gluténtartalma válthatja ki.

A több glutént tartalmazó lisztből jobb állagú tészta gyúrható, ezért gyorsan népszerűvé vált. Emiatt viszont az utóbbi évtizedekben minden korábbinál nagyobb mennyiségű glutént juttatunk a szervezetünkbe, aminek hosszú távú hatásai egyelőre nem ismertek.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.