Menü

Edzés betegen? Ha igen, miért nem?

A kérdés az, hogy szabad-e edzeni betegen, többet árt, mint használ, vagy nem tilos, kerüljük messzire az edzőtermet, vagy egy kis náthával egész nyugodtan sportolhatunk? Mi az igazság? Kiderítjük!

A hidegebb időjárás beköszöntével egyre könnyebben fázunk meg, szedünk össze valami nyavalyát, kapunk el vírust a közösségben. Bár a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód támogatja, erősíti az immunrendszert, mégis örök dilemma, hogy egy-egy megfázással, köhögéssel elmenjünk-e futni, vagy kihagyjuk az edzést.

Semmilyen betegséget sem szabad félvállról venni, de az is érthető, ha valaki nem szeretné egy-két orrfújás miatt felfüggeszteni a testedzést, gondolván „úgyis kiizzadjuk”. Vajon mi az igazság és mi a helyes döntés, mikor nem szabad edzeni?

Én azt szoktam mondani, ha valamiben kételkedünk, akkor az inkább nem, mint igen, tehát ha bizonytalanok vagyunk, inkább pihenjünk, azzal egészen biztosan nem hozunk rossz döntést.

Aki szeretné folytatni az edzéseit, akkor enyhébb esetekben (enyhe nátha) megengedett a könnyített testmozgás, torna, de mindig jobb az óvatosság. A pihenő még mindig jobb, hiszen pozitívan hat, a túlhajszoltság és a kényszeres edzés viszont negatívan.

Étrendkiegészítők közül ekkor a glutamin nevű aminosav ajánlott, mert segíti a gyógyulást és az immunrendszer regenerálódását.

A könnyed mozgás bizonyos vélemények szerint - enyhe betegség esetén – jót is tehet, de ha az intenzitása olyan, hogy erősebb izzadással jár, akkor viszont a megfázás, sőt a tüdőgyulladás veszélye is fennállhat. Ebben az esetben nem a betegség miatti jótékonyabb hatású takaró alatti izzadást kell érteni, ugyanis a sport közbeni izzadás ezzel nem téveszthető össze. Utóbbi esetén a lehetséges szövődmények miatti kockázatot figyelembe kell venni.

A futásban van egy szemlélet, melyet „nyakszabálynak” hívunk, s az értendő alatta, hogy azokkal az enyhe betegségekkel, ami nyak feletti testrészt érint (például enyhe nátha, orrdugulás, enyhe torokfájás, viszonylag jó közérzet mellett) még végezhetünk könnyített mozgást, könnyed kocogást, azonban a nyaktól lefelé haladó tünetekkel (tüdőgyulladás, láz…stb.) már semmiképp sem szabad edzenünk, mert komoly következmények (pl. szívizomgyulladás) kialakulásához vezethet. Ebben az esetben inkább 1-2 napot hagyjunk ki és fokozatosan térjünk vissza a sportoláshoz.

Köhögés, mellkasi fájdalom, izomfájdalom esetén a pihenés, gyógyulás, vitaminok szedése javasolt. Légzőrendszeri fertőzés, influenza, hőemelkedés, duzzadt nyirokmirigyek és láz esetén TILOS a sportolás!

Ha vírusos megbetegedéssel küzdünk, akkor nemcsak a saját egészségünk miatt érdemes elnapolni az edzést, hanem mások miatt is, akik könnyen megfertőződhetnek.

Néhány kihagyott nap nem fogja drasztikusan rontani a teljesítményt, azonban az esetleges szövődmények miatt már hetekig is betegeskedhetünk elhúzódó felépülés mellett.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.