Menü

Miért hizlal az alkohol?

Köztudott, hogy a „sörhas” mögött a túlzott alkohol kalóriák állnak. De ha részletesebben megnézzük, láthatjuk, hogy nem csak a kalóriák okozzák az alkohol hizlaló hatását! Az alábbi cikkben megmutatjuk, pontosan miért hizlal az alkohol.

1. A zsír után az alkohol tartalmazza a legtöbb kalóriát

Az alkohol tápértéke igen alacsony, kalóriaértéke viszont annál magasabb. 1 gramm alkohol ugyanis 7,1 kcal energiát ad (1 gramm zsír 9,3-at, a szénhidrát pedig 4,1 kcal/g).

Ez azt jelenti, hogy egy pohár bor energiaértéke (kb. 140 kalória) megközelítőleg 5 kávéskanál vajnak vagy egy kisebb tölcséres fagyinak felel meg, a cukrosabb koktélokról nem is beszélve, ami kalóriaértékben és hizlaló hatásban is rátesz még egy lapáttal.

2. Az alkohol csökkenti a szervezet zsírégető képességét

Egy amerikai orvosi szaklapban (American Journal of Clinical Nutrition) megjelent tanulmány szerint, két vodka-limonádé egy órán belül már 73%-kal csökkenti a zsír-anyagcserét. Az alkohol ténylegesen blokkolja a szervezet azon képességét, hogy az elraktározott zsírt energiaforrásként tudja felhasználni.

Az alkohol - az elfogyasztott étel mennyiségétől függően - viszonylag gyorsan eljut az agyba és a májba, ahol feldolgozásra kerül. A máj az alkohol egy részét ecetsavvá alakítja, a szervezet pedig zsír helyett az ecetsavat használja elsődleges energiaforrásként.

A máj átlagosan óránként 0,1 gramm alkohol lebontására képes testsúly- kilogrammonként, amely körülbelül megfelel a 0,1%o-es véralkoholszintnek. Ez gyakorlatba átültetve azt jelenti, hogy egy átlagos fél literes sör elfogyasztása esetén egy kb. 60 kilogramm súlyú személy mája kb. 3-3,5 órán keresztül végzi a méregtelenítést, így egy adott mennyiség túllépése esetén megerőltethető lehet a máj számára a folyamat, pláne, ha gyakran túllépjük ezt a határt.

3. Az alkohol növeli az étvágyat

Az alkohol egy erőteljes étvágy-növelő. (Amit az éttermek rendesen ki is használnak!) De kutatások is kimutatták, hogy határozott összefüggés van az elfogyasztott étel és ital mennyisége között; az emberek többet esznek, ha evés előtt, s közben alkoholt is fogyasztanak.

Az alkohol ugyanis - cukortartalma miatt - gyorsan megemeli a vércukorszintet, amely nagyobb inzulintermelést eredményez (hiszen több inzulinra lesz szükség a nagyobb mennyiségű cukor kezeléséhez).

Ezt követően - mivel az inzulin az összes cukrot kivonta a vérből (ez a feladata) - a vércukorszint leesik, melynek következménye erős éhségérzet, arról nem is beszélve, hogy a maradék vércukor zsírrá alakul, ami az éhség mellett megint csak a zsírpárnákat gyarapítja.

4. Az alkohol dehidratálja a testet

Az alkohol elvonja a vizet a szervezettől, s szomjúságérzetet okoz. Fogyás tekintetében ezzel egyrészt az a gond, hogy nagyon sokan a szomjúságot keverik az éhséggel, s víz helyett kajához nyúlnak. Másrészt, már enyhe vízhiány is lassítja az anyagcserét, így ha az alkohol után nem iszunk elég folyadékot (vizet!), plusz még többet is eszünk, nem éppen a diétát erősítjük.

A fogyáshoz, az anyagcsere megfelelő működéséhez pedig elegendő folyadékra van szükség.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.