Menü

Miért hizlal az alkohol?

Köztudott, hogy a „sörhas” mögött a túlzott alkohol kalóriák állnak. De ha részletesebben megnézzük, láthatjuk, hogy nem csak a kalóriák okozzák az alkohol hizlaló hatását! Az alábbi cikkben megmutatjuk, pontosan miért hizlal az alkohol.

1. A zsír után az alkohol tartalmazza a legtöbb kalóriát

Az alkohol tápértéke igen alacsony, kalóriaértéke viszont annál magasabb. 1 gramm alkohol ugyanis 7,1 kcal energiát ad (1 gramm zsír 9,3-at, a szénhidrát pedig 4,1 kcal/g).

Ez azt jelenti, hogy egy pohár bor energiaértéke (kb. 140 kalória) megközelítőleg 5 kávéskanál vajnak vagy egy kisebb tölcséres fagyinak felel meg, a cukrosabb koktélokról nem is beszélve, ami kalóriaértékben és hizlaló hatásban is rátesz még egy lapáttal.

2. Az alkohol csökkenti a szervezet zsírégető képességét

Egy amerikai orvosi szaklapban (American Journal of Clinical Nutrition) megjelent tanulmány szerint, két vodka-limonádé egy órán belül már 73%-kal csökkenti a zsír-anyagcserét. Az alkohol ténylegesen blokkolja a szervezet azon képességét, hogy az elraktározott zsírt energiaforrásként tudja felhasználni.

Az alkohol - az elfogyasztott étel mennyiségétől függően - viszonylag gyorsan eljut az agyba és a májba, ahol feldolgozásra kerül. A máj az alkohol egy részét ecetsavvá alakítja, a szervezet pedig zsír helyett az ecetsavat használja elsődleges energiaforrásként.

A máj átlagosan óránként 0,1 gramm alkohol lebontására képes testsúly- kilogrammonként, amely körülbelül megfelel a 0,1%o-es véralkoholszintnek. Ez gyakorlatba átültetve azt jelenti, hogy egy átlagos fél literes sör elfogyasztása esetén egy kb. 60 kilogramm súlyú személy mája kb. 3-3,5 órán keresztül végzi a méregtelenítést, így egy adott mennyiség túllépése esetén megerőltethető lehet a máj számára a folyamat, pláne, ha gyakran túllépjük ezt a határt.

3. Az alkohol növeli az étvágyat

Az alkohol egy erőteljes étvágy-növelő. (Amit az éttermek rendesen ki is használnak!) De kutatások is kimutatták, hogy határozott összefüggés van az elfogyasztott étel és ital mennyisége között; az emberek többet esznek, ha evés előtt, s közben alkoholt is fogyasztanak.

Az alkohol ugyanis - cukortartalma miatt - gyorsan megemeli a vércukorszintet, amely nagyobb inzulintermelést eredményez (hiszen több inzulinra lesz szükség a nagyobb mennyiségű cukor kezeléséhez).

Ezt követően - mivel az inzulin az összes cukrot kivonta a vérből (ez a feladata) - a vércukorszint leesik, melynek következménye erős éhségérzet, arról nem is beszélve, hogy a maradék vércukor zsírrá alakul, ami az éhség mellett megint csak a zsírpárnákat gyarapítja.

4. Az alkohol dehidratálja a testet

Az alkohol elvonja a vizet a szervezettől, s szomjúságérzetet okoz. Fogyás tekintetében ezzel egyrészt az a gond, hogy nagyon sokan a szomjúságot keverik az éhséggel, s víz helyett kajához nyúlnak. Másrészt, már enyhe vízhiány is lassítja az anyagcserét, így ha az alkohol után nem iszunk elég folyadékot (vizet!), plusz még többet is eszünk, nem éppen a diétát erősítjük.

A fogyáshoz, az anyagcsere megfelelő működéséhez pedig elegendő folyadékra van szükség.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!