Menü

Európa legszebb strandjai

A nyári hőség elől sokan valamilyen hazai, vagy közeli strandra menekülünk, hogy legalább a vízben fürödve elkerüljük a perzselő napsütést. Európa telis-tele van gyönyörű természetes vizű strandokkal is, ahol kipihenhetjük a mindennapok fáradalmait, valamint gyönyörű tengerparti tájakat is láthatunk. Ezek közül nézhetünk meg néhányat ebben a cikkben.

Zakynthos

Zakynthos egyértelműen a strandolni vágyók szigete, ráadásul maga a terület nem csak egy rövid kis részt jelöl, hanem egy hosszabb partszakaszt, amelynek egyik része nem csak a legszebb, hanem a legtisztább vizű strandok között van. A Jón-tengerben elterülő sziget mindenki számára jó lehet, aki szeret strandolni, fürdeni, emellett pedig lehetősége van megismerkedni a görög kultúrával, ételekkel is.

Cala Goloritzé

Az olaszországi Szardínia közelében található strand, Európa legtisztább és legöregebb természetes vizű strandjai között van, ráadásul a terület 1995-től az UNESCO világörökség részét is képezi. Cala Goloritzé hatalmas élmény, amelyet mindenképp érdemes legalább egyszer megnézni, valamint bizonyos részeit, amelyek talán a legszebbek csak hajóval lehet elérni, természetesen eléggé borsos áron. Viszont, aki rászánja az összeget, olyan élményben lehet része, amelyet sohasem felejt el.

Kék Lagúna

A mára klasszikussá vált filmből ismert szigetcsoport félúton található Európa és Afrika között. Az öböl noha nem klasszikusan fürdőhely, de sziklás partja, azúrkék színe, valamint a nem túl mély vize miatt nagyon jó célpont lehet. A hely pedig igazi romantikus fellegvár, így pároknak még inkább remek hely lehet, valamint itt a fürdőzés mellett rengeteg más program is várja az idelátogatókat.

Zlatni Rat

A horvát tengerpart rengeteg gyönyörű helyet foglal magában, azonban mindezek közül kiemelkedik Zlatni Rat, melynek aranyszarv a jelentése. Az apró kavicsos rész háromszög alakban nyúlik be a tengerbe. Valamint itt található Dalmácia legmagasabb hegysége is a Vidova Gora, amely rengeteg túrázási lehetőséget is magában rejt. Zlatni Rat mindenki számára érdekes lehet, aki mind távolságban, mind pedig árban egy elérhető úti célra vágyik. Jómagam is voltam már itt, és az eddigi egyik legjobb szabadvízi strandnak gondolom a területet, ráadásul, ha nem a legnagyobb nyári melegben megyünk, akkor a környező hegyekben is lehet túrázni.

Sveti Stefan

A Montenegróban található Sveti Stefan igazi kicsi helyiség, amelyet ráadásul a legtöbb turista nem feltétlenül ismer. Montenegró utazási célpontként egyre inkább népszerű itthon is, ha pedig a település közelében járunk, mindenképp érdemes itt is eltölteni egy kis időt, mert az óvárosi részével kitűnik a környező települések közül. A hely pedig ideális lehet családdal, vagy kettesben is, sőt bizonyos kevésbé látott időszakokban akár egyedül is el lehet lenni a kevésbé frekventált részein.

Elafonissi sziget

A Görögországban található Elafonissi sziget azon kevés tengerpartok egyike ahol rózsaszín homok található, valamint kristálytiszta, sekély, színes vizével Európa egyik legszebb strandja, amelyet már a Kréta korban is ismertek. Jó idő esetén annyira sekély a víz a sziget és a szárazföld között, hogy könnyedén át lehet sétálni a két hely között. Ráadásul a terület tele van különböző tengeri látványosságokkal is, amelyeket szintén érdemes lehet kipróbálni.

Sopot

Észak-Lengyelországban, Gdansk közelében található a bájos üdülőváros, Sopot. A Balti-tenger sötét hullámait világos, puha homok keretezi itt. Helyiek és turisták egyaránt szívesen keresik fel a környéket a nyári melegben, emellett a hely nem csak strandolásra jó, mivel maga a város nem közvetlenül a tengerpart mellett helyezkedik el, emiatt az ide látogatókat általában barátságosabb szállodai árak, és rengeteg más program is várja.

A fentebb említetteken túl rengeteg természetes vizű strand van még Európában, amelyeket érdemes lehet kipróbálni, valamint mindenkinek a saját igényeihez mérten kell választani. Hazánkban pedig olyan szabadstrandok közül válogathatunk, mint az Arlói-tó, Bánki-tó vagy éppen Orfű, amelyek közül az Arlói-tó korábban ingyenes látogatható volt. Valamint számos folyó menti nagyvárosban van szabadstrand is, amely szintén lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra az pedig, hogy melyiket választjuk leginkább csak rajtunk múlik.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!