Menü

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

Bizonyos mennyiségig még az alkoholos italoknak is lehet némi pozitív hatása a szervezetre nézve, védhetnek a szívbetegségek kialakulása ellen, növelhetik a csontsűrűséget. Leszámítva azokat a fogyókúrákat, ahol kifejezetten tiltják az alkohol fogyasztását, kiderítették a kutatók, hogy mennyi sört szabad maximum egy nap meginni ahhoz, hogy a fogyási folyamatokat még ne állítsa meg: 500 millilitert, azaz fél litert. Máskülönben könnyen hasi elhízáshoz vezethet az alkohol fogyasztása, egy sörnél tényleg meg kell állni.

Az alkohol hatása. A szervezet az alkoholt dolgozza fel először, és mintegy üzemanyagként használja, az így feleslegben maradt glükóz zsírként raktározódik el. Nem beszélve arról, hogy rendszeres fogyasztása jelentősen megnöveli az alkoholos zsírmáj kialakulásának esélyét, hiszen a máj egyfajta szűrőként működik a szervezetben, és az alkohol feldolgozása jelentős terhet ró rá.Az alkoholfogyasztás emellett bizonyítottan megnöveli a táplálékbevitelt, az éhségérzetet is. Ezenkívül az alvás minőségét is befolyásolja, ami negatív hatást gyakorol a cikradián ritmusra, lassítja az anyagcserét, felborítja az éhséggel, jóllakottsággal kapcsolatos hormonok egyensúlyát. Dietetikusok szerint ugyan a sörben, borban értékes tápanyagok találhatóak, nem szabad rendszeresíteni napi szinten a fogyasztásukat. Alkalmanként 1-2 deciliter minőségi száraz fehér- vagy vörösbor vagy egy korsó világos sör nem okozhat gondot.

A bor belefér, de nem mindegy milyen. Egy pohár bor, különösen ha száraz fajta, nem okoz gondot a fogyókúra idején sem. A száraz boroknak nem túl magas a cukortartalmuk. Egy üveg átlagos Pinot Noir csupán 3,4 gramm szénhidrátot tartalmaz. A borok szárazanyagtartalma 15-18 százalékot tesz ki, azaz elég sok tápanyagot lehet bevinni a 11-14 százaléknyi alkoholon túl is. Egy palack borral akár 400-600 kalóriát is elfogyaszthatunk. De mértékkel ez az élvezet még belefér.

Az égetett szeszek nem hazudnak. Sokféle "tömény" ital készül. Egy részük gabonából, mint a whiskyk és a vodkák, más részük gyümölcsből, mint a pálinkák és a snapszok, de van, amely cukorpárlat, mint a rumok, és persze borpárlatok is vannak (a brandyk és a konyakok) - és így tovább.

Mivel ezekben sok kalória van, de kevés cukor, ha ésszerűen illesztjük be őket a diétába, akkor egyszer-egyszer megengedhetjük magunknak. Azaz a tömény italokról pontosan lehet tudni, hogy micsodák, nem szolgálnak meglepetésekkel, így könnyebben kezelhetőek egy fogyókúrázó számára is.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.