Menü

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

Bizonyos mennyiségig még az alkoholos italoknak is lehet némi pozitív hatása a szervezetre nézve, védhetnek a szívbetegségek kialakulása ellen, növelhetik a csontsűrűséget. Leszámítva azokat a fogyókúrákat, ahol kifejezetten tiltják az alkohol fogyasztását, kiderítették a kutatók, hogy mennyi sört szabad maximum egy nap meginni ahhoz, hogy a fogyási folyamatokat még ne állítsa meg: 500 millilitert, azaz fél litert. Máskülönben könnyen hasi elhízáshoz vezethet az alkohol fogyasztása, egy sörnél tényleg meg kell állni.

Az alkohol hatása. A szervezet az alkoholt dolgozza fel először, és mintegy üzemanyagként használja, az így feleslegben maradt glükóz zsírként raktározódik el. Nem beszélve arról, hogy rendszeres fogyasztása jelentősen megnöveli az alkoholos zsírmáj kialakulásának esélyét, hiszen a máj egyfajta szűrőként működik a szervezetben, és az alkohol feldolgozása jelentős terhet ró rá.Az alkoholfogyasztás emellett bizonyítottan megnöveli a táplálékbevitelt, az éhségérzetet is. Ezenkívül az alvás minőségét is befolyásolja, ami negatív hatást gyakorol a cikradián ritmusra, lassítja az anyagcserét, felborítja az éhséggel, jóllakottsággal kapcsolatos hormonok egyensúlyát. Dietetikusok szerint ugyan a sörben, borban értékes tápanyagok találhatóak, nem szabad rendszeresíteni napi szinten a fogyasztásukat. Alkalmanként 1-2 deciliter minőségi száraz fehér- vagy vörösbor vagy egy korsó világos sör nem okozhat gondot.

A bor belefér, de nem mindegy milyen. Egy pohár bor, különösen ha száraz fajta, nem okoz gondot a fogyókúra idején sem. A száraz boroknak nem túl magas a cukortartalmuk. Egy üveg átlagos Pinot Noir csupán 3,4 gramm szénhidrátot tartalmaz. A borok szárazanyagtartalma 15-18 százalékot tesz ki, azaz elég sok tápanyagot lehet bevinni a 11-14 százaléknyi alkoholon túl is. Egy palack borral akár 400-600 kalóriát is elfogyaszthatunk. De mértékkel ez az élvezet még belefér.

Az égetett szeszek nem hazudnak. Sokféle "tömény" ital készül. Egy részük gabonából, mint a whiskyk és a vodkák, más részük gyümölcsből, mint a pálinkák és a snapszok, de van, amely cukorpárlat, mint a rumok, és persze borpárlatok is vannak (a brandyk és a konyakok) - és így tovább.

Mivel ezekben sok kalória van, de kevés cukor, ha ésszerűen illesztjük be őket a diétába, akkor egyszer-egyszer megengedhetjük magunknak. Azaz a tömény italokról pontosan lehet tudni, hogy micsodák, nem szolgálnak meglepetésekkel, így könnyebben kezelhetőek egy fogyókúrázó számára is.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.